Razglednice preteklosti
(7)
Na svoji zemlji
Melodija iz filma Na svoji zemlji se je izredno priljubila številnim obiskovalcem slovenskih kinematografskih dvoran. Foto: SFC

Dodaj v

Iz zakladnice arhivov: notna izdaja skladbe Na svoji zemlji

Zakladi zasebnih arhivov
23. september 2018 ob 06:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Kdor rano vstaja, mu kruha ostaja," pravi stari slovenski pregovor. Kdor rano vstaja, pa lahko že nekaj let svoj delavnik začne tudi s posebno popotnico. Vsak dan ob peti uri, ko se konča nočni program in se začenja jutranji, se namreč na prvem programu Radia Slovenije oglasi pompozna melodija.

Glasbeni navdušenci jo že poznajo, drugim pa je treba povedati, da gre za motiv iz prvega slovenskega celovečernega zvočnega filma Na svoji zemlji in je delo skladatelja Marjana Kozine (1907–1966).

V rubriki Zakladi zasebnih arhivov tokrat predstavljamo notno izdajo skladbe Na svoji zemlji.

Andrej Mrak
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 23.09.2018 ob 09:48
Na svoji zemlji smo gospodarji, ob hudi uri, ob jasni zarji. Na nji predragi, premili, na svoji zemlji smo kri točili.

Naši predhodniki so na svoji zemlji kri točili,.....današnji oblastniki so pa hrbte uklonili in globalistom zemljo prepustili!.
taprauslovenc
# 23.09.2018 ob 11:38
Kocine mi gredo pokonci ko preberem na -na svoji zemlji gospodar- pa tako smo si želeli,hrepeneli,naši predniki kri prelivali,vzgajali so nas v duhu čuvanja naše zemlje. Kaj pa je sedaj? Zemljo so popolnoma razvrednotili,učijo jih multikulti bedarije,tujci imajo v lasti večino pomembnih podjetij in zemlje,ker so brezglavi politiki 70 let uničevali vse. Kako žalostna zgodba se piše,kjer Slovenski jezik nima več prvega mesta,...
sssitrap
# 23.09.2018 ob 10:41
Definitivno najboljši slovenski filmski soundtrack vseh časov, skupaj z Adamičevo glasbo za Ples v Dežju in Kodrovo legendarno glasbo za Cvetje v Jeseni.
el kondor prevc
# 23.09.2018 ob 11:25
zdaj končno vem, katera skladba igra zjutraj na radiu.

Pa še ena stara umirjena instrumentalna skladba kot zemlja (jingle) se vrti na radiu že od pamtiveka. Zelo znana melodija, pa ne vem od kod je?
bilzerian
# 23.09.2018 ob 10:30
zdaj končno vem, katera skladba igra zjutraj na radiu.
el kondor prevc
# 23.09.2018 ob 11:22
Me zanima kako so kaj restravrirali film v blu ray (2K ali 4K), ki pride na police mislim da novembra. Gledal sem že "To so gadi" na blu rayu. moram rečt kar pohvalno. Ne vem kaj mečkajo z blu ray izdajo franšize Kekec, ki je menda restavriran že več kot dve leti.
Sklonjen
# 23.09.2018 ob 10:30
Iz zakladnice arhivov: notna izdaja skladbe Na svoji zemlji

Najbrž obstajata dve verziji ... tista poskočna, ki so jo peli rdeče krvavi revolucionarji potem, ko so to zemljo in premoženje pokradli zakonitim lastnikom in tista bolj žalostna, ki so si jo peli razlaščenci in bližnji pomorjenih!
Kazalo