Peter Blake je novo fresko ustvaril v istem slogu kot pred leti antologijsko naslovnico za Beatle - s to razliko, da je šlo zdaj za računalniško manipulacijo in
Peter Blake je novo fresko ustvaril v istem slogu kot pred leti antologijsko naslovnico za Beatle - s to razliko, da je šlo zdaj za računalniško manipulacijo in "sestavljanje" slike, takrat pa je bilo treba kolažne fotografije ročno izrezovati in lepiti v nove kombinacije. Foto:
Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band
Ovitek albuma Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band si je Blake zamislil kot kolaž slavnih osebnosti, zbranih okrog članov skupine.
Kaj bi bila britanska kulturna pokrajina brez "spajsic"?

81-letni umetnik je v Royal Albert Hallu razkril svojo najnovejšo stvaritev, orjaški triptih Appearing at the Royal Albert Hall. V višino meri dobre tri metre, Blake pa je nanj stlačil več kot 400 znanih osebnosti iz sveta glasbe, športa, znanosti in umetnosti. Izbiral je med vsemi, ki so od odprtja leta 1871 pa do danes kdaj nastopili v tej slavni londonski dvorani.

Končni nabor je, milo rečeno, eklektičen. Kje drugje bi sicer človek lahko skupaj videl Alberta Einsteina, Victorio Beckham, Johnnyja Casha in Daleka? Na enciklopedični freski se med drugim gnetejo še Winston Churchill, Edward Elgar, Samuel Taylor Coleridge, Fred Astaire, Shirley Bassey, Jimmi Hendrix, One Direction, Bob Dylan, Dylan Thomas, J. K. Rowling, princesa Diana, Nelson Mandela ...

Če so bili na naslovnici albuma Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band seveda v ospredju Beatli, so tokrat pomaknjeni malo nižje (precej pod denimo Rolling Stonesi). Osrednja figura je tokrat, zanimivo, japonski sumoborec Konišiki, ki je Londončane zabaval na svoji prvi mednarodni turneji leta 1991. Svoj prostor so na steni dobili tudi rokoborci Big Daddy, Mick McManus, Jackie Pallo in zamaskirani Kendo Nagasaki.

Na albumu Beatlov so bili glasbeniki preslabo zastopani, danes priznava Blake, ki je zdaj napako popravil z vključitvijo Jamesa Browna, Dusty Springfield, Davida Bowieja, Beyonce, Arethe Franklin, Adele in Paula Simona.

"Počaščen sem bil, da so mi pri Royal Albert Hallu dodelili ta projekt," je Peter Blake povedal v kratkem nagovoru pred odprtjem. "V prvem hipu je pritegnil mojo domišljijo; to je bila priložnost za promocijo umetnosti na enem izmed najelitnejših britanskih prizorišč, obenem pa tudi izziv, kako ovekovečiti 400 ustvarjalcev, ki so med najbolj priljubljenimi na svetu."

Odprtja se je udeležila tudi - na triptihu ovekovečena - Vera Lynn, pevka in igralka, ki je bila neznansko priljubljena predvsem med drugo svetovno vojno. Nad tem, da nanjo niso pozabili, je bila očitno navdušena: "Vedno sem se veselila nastopov v tej dvorani, ker sem se v njej - čeprav je zelo velika - vedno počutila prijetno, v tesnem stiku z občinstvom. V silen ponos mi je, da sem vključena na freski v svetovno znani stavbi."

Na splošno na slovesnosti ni manjkalo vsestranske hvale. "V čast in veselje nam je bilo sodelovati s Petrom Blakom pri stvaritvi te spektakularne umetnine, edinstvenega poklona enega najslavnejših umetnikov najslavnejšemu odru," je dahnil Jasper Hope, vodja Royal Albert Halla. "Veličastna freska podčrta dinamičnost in živost prostora, v katerem je nastopilo že toliko ikoničnih osebnosti, od glasbenikov, komikov in igralcev pa do državnikov, športnikov in pisateljev."

Blaku, ki sicer velja za "botra britanskega poparta", so se na odprtju pridružili Brian May, nekdanji basist Rolling Stonesov Bill Wyman in Noel Gallagher.