Tamara Rimele: Vložene kumarice, 2011. Foto: JSKD
Tamara Rimele: Vložene kumarice, 2011. Foto: JSKD
Renata Bedene, Kje se beseda rodi (diptih), 2011
Renata Bedene, Kje se beseda rodi (diptih), 2011. Foto: JSKD

Gre za tematske razstave, ki jih je razpisal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), prvo selekcijo prijavljenih del so opravili selektorji desetih regijskih razstav. Končni izbor del, ki se bodo danes ob 18.00 predstavila v Slovenj Gradcu, pa je opravil akademski slikar, grafični oblikovalec, pedagog in publicist Janez Zalaznik. Kot pojasnjuje, pomeni oseminpetdeset del, ki so se uvrstila skozi končno selektorsko sito, dokaj oster izbor, hkrati pa pred gledalca, strokovno in ljubiteljsko občinstvo prinaša razstavo, ki po svoji kakovosti in domiselnosti formalnih rešitev ne le presega običajnih pregledov ljubiteljske likovne dejavnosti, temveč se kaže kot odličen kulturni dosežek.
Tekst so umetniki v likovno podobo prenesli na različne načine ter z različnimi nameni in razumevanjem materije. Največ likovnikov je ostalo pri sliki, ustvarjeni v oljnih ali akrilnih barvah, zanimiva in likovno zrela dela prinašajo tudi odtisi v različnih grafičnih tehnikah predvsem globokega tiska, veliko ustvarjalcev je nadaljevalo preteklo izkušnjo kolaža, Zalaznika pa sta razveselila tudi velik odziv in kakovost del s področij skulpture in fotografije.
Neobičajna tema, toliko večji ustvarjalni izziv
"Tekst in podoba se zdita na prvo pomisel dve ločeni izrazili, s katerima ljudje oblikujemo svoje misli, čutenja in ideje. Zato morda ne preseneča odziv ljubiteljskih umetnikov, na katere je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti naslovil temo letošnje tematske razstave, češ da je tema težka in neobičajna za likovni prostor. Obema trditvama bi lahko celo pritrdil, ob tem pa le potrdil pravilnost odločitve. Smisel tematskih razstav, ki imajo ambicijo razširiti likovno in miselno obzorje likovnih ustvarjalcev (ne le ljubiteljskih, velja za vsakogar), je ravno v postavljanju izzivov, v zastavljanju vprašanj in težav, ki naj ustvarjalca napeljejo k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih ustvarjalnega izražanja. Seveda je težko stopiti z ustaljene poti in se poskusiti na novem, še neznanem polju, a ustvarjanje (creatio) že v osnovi predpostavlja preseganje znanega, željo po drugačnem, namero po inovaciji," še razmišlja Zalaznik.
Nastajanje razstave so spremljali delavnice in predavanja, ob tem pa je JSKD izdal tudi priročnik Janeza Zalaznika Tekst in podoba, Zgoščena zgodovina nekega razmerja, ki dodatno osvetljuje pojav in pomen letrizmov v likovni umetnosti od oblikovanja prvih zapisov do danes.