Praznovanje 70-letnice so na ALUO začeli s slavnostno akademijo oktobra lani, v sklopu jubilejnega leta pa pripravila vrsto dogodkov. Foto: Miha Benedičič/MGML
Praznovanje 70-letnice so na ALUO začeli s slavnostno akademijo oktobra lani, v sklopu jubilejnega leta pa pripravila vrsto dogodkov. Foto: Miha Benedičič/MGML
ALUO
ALUO je bil kot Akademija upodabljajočih umetnosti ustanovljen 8. oktobra 1945. Foto: Spletna stran ALUO 70

Razstavo z naslovom ALUO 70 INDEKS, predstavitve aktualnih predavateljev na ALUO-ju bodo odprli danes ob 17.00 na Univerzi v Ljubljani. Z razstavo, ki bo na rektoratu na ogled do 18. oktobra, se simbolično vračajo v prostore rektorata Univerze v Ljubljani, katere pomemben umetniški del so. Postavitev je zastavljena tako, da si lahko iz materialov, ki so na voljo, vsak obiskovalec sestavi svoj katalog aktualnih predavateljev na ALUO-ju. Na odprtju bodo predstavili tudi katalog ALUO LXX - preteklost, sedanjost, prihodnost, ki je nastal ob razstavi v Galeriji Jakopič in ki vsebuje prispevke o celotnem praznovanju jubileja.

Vloga profesorjev akademije v slovenski umetnosti
Praznovanje 70-letnice so na akademiji začeli oktobra lani s slavnostno akademijo. Na tej so se spomnili dneva, ko je bila pred sedmimi desetletji ustanovljena prva slovenska visokošolska ustanova za poučevanje na likovnem področju, Akademija upodabljajočih umetnosti, predhodnica današnjega ALUO-ja. Z razstavo Zakladi likovne zbirke ALUO v dveh delih: Ljubljanska grafična šola ter Slike in kipi v prostorih rektorata Univerze v Ljubljani pa so prikazali, kakšna je bila umetniška moč njihovih profesorjev in študentov v preteklosti ter njihova vloga v slovenski umetnosti.


Iz preteklosti v prihodnost

Otvoritveni prireditvi je sledila razstava, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane v Galeriji Jakopič. Na postavitvi z naslovom ALUO LXX - preteklost, sedanjost, prihodnost so postavili v ospredje študentska dela, saj je njihov pogled ob zavedanju o pomenu preteklih izkušenj in dosežkov njihovih predhodnikov usmerjen predvsem v delo v sedanjosti ter prek dela in študentov, na katere prenašajo umetniške izkušnje, v prihodnost.

Med januarjem in aprilom so v Galeriji Jakopič predstavljali galerijo kot živ prostor dogodkov, s čimer so želeli pokazati, kako je v sodobnem času umetnost vpeta v družbene tokove in pomaga sooblikovati družbeni utrip.

Tedanjo Akademijo upodabljajočih umetnosti so ustanovili 8. oktobra 1945. Oddelek za oblikovanje je akademija dobila leta 1984. Danes ga sestavljata oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje ter oddelek za vizualne komunikacije. Od leta 1996 deluje na akademiji tudi oddelek za restavratorstvo, leta 2004 pa je stopilo v veljavo ime ALUO.