Annie Leibovitz (1949) je kariero začela pri reviji Rolling Stone v 70. letih preteklega stoletja, danes pa je ena najbolj priznanih fotografinj slavnih oseb. Foto: EPA
Annie Leibovitz (1949) je kariero začela pri reviji Rolling Stone v 70. letih preteklega stoletja, danes pa je ena najbolj priznanih fotografinj slavnih oseb. Foto: EPA

Leibovitzeva je pred odprtjem razstave za BBC-jev Radio 4 dejala, da spoštuje, da nemška kanclerka "ne želi dajati intervjujev in se ne želi fotografirati, saj mora početi pomembnejše reči in gre trenutno skozi težko obdobje". Povedala je še, da bi jo najbrž fotografirala med delom, kakor je to naredila s Hilary Clinton, in da bi spoštovala njeno željo, če ne bi želela pozirati za portret.

Dokumentiranje spreminjanja sveta s fotografiranjem žensk
Razstava je nadaljevanje njenih portretov žensk, ki jih je začela objavljati pred več kot 15 leti. Serija Ženske je pravzaprav ideja njene nekdanje partnerke Susan Sontag in vključuje portrete slavnih žensk, pa tudi javnosti prej neznanih, ki so jo navdahnile - od učiteljic in aktivistk do umetnic in glasbenic, podjetnic ter dobrodelnic.

Razstava vključuje že znane fotografije, pa tudi nove portrete, vključno z baletko Misty Copeland, feministko Glorio Steinem, komičarko Amy Schumer in sestrama tenisačicama Venus in Sereno Williams, pa tudi Caitlyn Jenner, prej znano kot olimpijec Bruce Jenner. Med razstavljene fotografije je Leibovitzeva vključila tudi svoj portret s hčerami Sarah, Susan in Samuelle.

V pogovoru za radio je izrazila upanje, da bo razstava pokazala, kako se je spremenil svet. "Najbolj izredna stvar zame je, da sem že tako dolgo prisotna," je dejala. "Počutim se počaščeno, da lahko portretiram naša življenja."

Nova podoba Pirellijevega koledarja
Annie Leibovitz je tudi fotografinja letošnjega Pirellijevega koledarja, ki je vsako leto od 1964 do letos prinesel posnetke napol slečenih žensk, običajno manekenk ali igralk. Od letošnjega leta tako prvič ni v ospredju ženska golota, temveč ženska moč in nadarjenost. Leibovitzeva je za leto 2016 na fotografije poleg prej omenjenih Serene Williams in Amy Schumer ujela še Fran Lebowitz, Tavi Gevinson, Yoko Ono, Patti Smith, Avo DuVernay, Kathleen Kennedy, Mellody Hobson, Agnes Gund z vnukinjo Sadie Rain Hope-Gund, Natalijo Vodjanovo, Yao Chen in Shirin Neshat.

Razstavo Women: New Portraits so odprli 13. januarja v Londonu, pozneje pa bo na ogled med drugim tudi v Tokiu, San Franciscu, Singapurju, Hongkongu, Ciudad de Mexicu, Carigradu, Frankfurtu, New Yorku in Zürichu.