Projekt je zaživel na lokaciji nekdanjega zabaviščnega parka, ki je leta 2000 zaradi  preslabega obiska zaprl vrata. Foto: Reuters
Projekt je zaživel na lokaciji nekdanjega zabaviščnega parka, ki je leta 2000 zaradi preslabega obiska zaprl vrata. Foto: Reuters
Smrt se zabava v električnem avtomobilčku. Organizatorji pravijo, da bo park "ponujal pobeg od brezumnega eskapizma". Foto: Reuters

Lahko bi rekli, da je to tematski park s temo: Tematski parki bi morali imeti večje teme.

Banksy
Za obešenjaškim humorjem nekaterih inštalacij se skriva močno družbenokritično oz. politično sporočilo. Foto: Reuters
Ko so se pred dvema dnema začele širiti govorice, da Banksy nekaj pripravlja v malem mestecu blizu Bristola, so se njegovi oboževalci začeli zgrinjati tja. Foto: Reuters

Banksyjev največji spektakel do zdaj, inštalacija Dismaland, je - kot po navadi zavit v oblak skrivnostnosti - zrasel v letoviškem mestecu Weston-super-Mare v bližini Bristola. Okoliške prebivalce in radovedne turiste so med gradnjo zamotili z informacijo, da oživljajo opuščeni zabaviščni park Tropicana, ki naj bi ga uporabili kot kuliso za snemanje hollywoodske grozljivke Grey Fox.

Ime "parka", Dismaland, je seveda besedna igra na račun Disneylanda (ang. dismal = turoben, beden), a Banksy vztraja, da mišek Miki in druščina tokrat niso tarča njegove kritike. "Vse aluzije na miška Mikija sem umaknil s prizorišča," je izjavil. "To je platforma za najboljše umetnike, ki so mi padli na pamet - z izjemo dveh, ki sta me zavrnila."

V Dismalandu torej razstavlja 58 skrbno izbranih umetnikov, med katerimi so tudi Damien Hirst, Jenny Holzer in Jimmy Cauty; na razpolago imajo deset tisoč kvadratnih metrov.

Inštalacije so različne: v enem izmed šotorov se lahko amaterski anarhisti naučijo, kako odpreti vitrine s posterji, kakršne so na primer na avtobusnih postajah. Za pet funtov dobi obiskovalec orodje, s katerim lahko vlomi v vitrino in uradni plakat zamenja s propagando po lastni izbiri.

Dežurni oderuhi
V bližini je izposojevalnica, ki otrokom denar ponuja s "skromnimi" pettisočodstotnimi obrestmi; pred pultom je trampolin, na katerem morajo otroci skakati, če hočejo prebrati drobni tisk, ki ga je spisal avtor inštalacije Darren Cullen. "S propadanjem socialne države nastalo praznino zapolnjuje trg, in to na zelo plenilski način. Ljudje si na grbo za več let nakopičijo neznansko goro dolgov," pravi Cullen, ki Banksyja seveda ni osebno spoznal, a je z veseljem sprejel vabilo k sodelovanju. "Tole je krasen kraj. Pred prihodom sem o vsem skupaj vedel res zgolj minimalno, ampak neizmerno "kul" je, da je na enem samem kraju toliko sarkazma."

Črni humor s politično ostjo
Med zanimivejšimi projekti so še Spominsko ognjišče Jeffreyja Archerja (ljudje se bodo lahko greli ob plamenu gorečih knjig), pa model umetnega jezera, natrpan z rešilnimi čolni, polnimi beguncev, in lutkovna kabaretna predstava, v celoti sestavljena iz vsebine velikih zabojnikov za odpadke.

V jarku okrog gradu je parkirano oklepno vozilo, ki so ga včasih uporabljali na Severnem Irskem, zdaj pa je predelano v otroški tobogan.

Banksy je za park ustvaril deset novih del, med drugim Pepelko, ki jo je pod seboj pokopala njena kočija v obliki buče. Tako Pepelka kot njeni konji so očitno mrtvi, paparaci pa prizor divje fotografirajo; pred prizoriščem nesreče se lahko tudi fotografiraš in na izhodu kupiš svojo fotografijo.

"Umetnost za tiste, ki bi bili raje v zabaviščnem parku"
Umetnik je menda vse stroške Dismalanda plačal sam. Park bo odprt 36 dni, do 27. septembra, vsak dan pa bodo prodali do 4000 vstopnic po tri funte. Banksy je projekt opisal kot "festival umetnosti, zabave in anarhizma na začetniški stopnji". "To je umetniška razstava za tistih 99 odstotkov ljudi, ki bi bili raje v Alton Towersu (zabaviščni park, op. n.)."

Strogo varovana skrivnost
Tamkajšnje oblasti so projekt prvič uradno potrdile šele danes, ko je bilo objavljeno, da bo prvi dan obratovanja namenjen samo za tamkajšnje prebivalce. Banksy je za časopis Weston Mercury komentiral: "Upam, da boste vsi izkoristili priložnost, da boste spet lahko stali v luži motne vode in jedli hladen krompirček z zvokom otroškega joka v ozadju."

Lahko bi rekli, da je to tematski park s temo: Tematski parki bi morali imeti večje teme.

Banksy