Razstave
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Beneški bienale
Dobitnico zlatega leva so razglasili natanko mesec pred uradnim odprtjem letošnjega beneškega likovnega bienala Foto: EPA
Beneški bienale
Nagrado bodo podelili ob odprtju bienala, 13. maja, ko bodo podelili še zlata leva najbolj izstopajočemu paviljonu in umetniku na osrednji razstavi. Foto: EPA
Nika Autor
Slovenijo bosta v nacionalnem paviljonu v Arzenalu predstavljali umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik s projektom Novicam se ne odpovemo. Projekt sestavljata 30-minutni film Obzornik 63 - Vlak senc in publikacija Novicam se ne odpovemo. Foto: Moderna galerija

Dodaj v

Beneški lev pionirki feminističnega performansa Carolee Schneemann

Ena ključnih predstavnic "body arta"
14. april 2017 ob 19:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na mednarodnem likovnem bienalu v Benetkah z zlatim levom za življenjsko delo nagrajujejo ameriško pionirko feminističnega performansa Carolee Schneemann. Kot veleva tradicija, ji bodo nagrado izročili ob odprtju 57. likovne manifestacije, ob tem pa nagradili tudi najbolj izstopajoči paviljon in umetniško delo osrednje razstave.

Kot pionirka feminističnega performansa je Carolee Schneemann na začetku šestdesetih let 20. stoletja telo uporabila za osnovno svoje umetnosti. "S tem je žensko predstavila kot ustvarjalko in hkrati kot aktivni del same stvaritve," je o nagrajenki zapisala kuratorica letošnje razstave Christine Macel. Kuratorica je dala pobudo za letošnjo nagrajenko, njeno izbiro pa je potrdil tudi upravni odbor institucije Beneški bienale pod vodstvom Paola Baratte. Kuratorica je poudarila, da ameriška umetnica spada med najpomembnejše akterje v zgodovini razvoja performansa in "body arta".

Telo kot arhaična sila, ki zmore spajanje energije
O nagrajenki še pravi, da je v nasprotju s tradicionalnim predstavljanjem žensk kot preprostih golih objektov umetnica golo telo uporabila kot primitivno in arhaično silo, ki je sposobna spajanja z energijo.

"Umetnica promovira pomen ženskega seksualnega ugodja in raziskuje možnosti političnega in osebnega osamosvajanja od družbenih konvencij in prevladajočih estetik. Skozi raziskovanje široke palete izraznih sredstev, med njimi slikarstva, filma, videoumetnosti in performansa, Carolee Schneemann na novo napiše osebno zgodovino umetnosti in z njo zavrne tisto zgodovino, ki temelji izključno na moškem pogledu," je v utemeljitvi nagrade med drugim zapisala Christine Macel.


Slovenski paviljon: Novicam se ne odpovemo

Organizatorji bienala so nagrajenko razglasili natanko mesec dni pred uradnim odprtjem letošnjega beneškega likovnega bienala. V slovenskem paviljonu, ki bo vrata odprl tri dni prej, 10. maja, se letos predstavlja Nika Autor. V sodelovanju s kustosinjo Andrejo Hribernik je zasnovala projekt Novicam se ne odpovemo. Projekt sestavljata 30-minutni film Obzornik 63 –Vlak senc in publikacija Novicam se ne odpovemo.

Christine Macel je za osrednjo razstavo beneškega bienala izbrala tudi tri slovenske predstavnike – kolektiv OHO, Marka Pogačnika in Vadima Fiškina.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Grof_von_Baron
# 15.04.2017 ob 10:08
ko se človek zave kako pojma nima o umetnosti...al pa gre dejansko za "umetnost"? no, jaz se na te reči res ne spoznam...in ne pogrešam "spoznanja" o tem.

Umetnost ni stvar na katero se je treba spoznati. Umetnost ali ima kako estetsko ali katarzično lastnost in vrednost ali je pač nima. in moderna umetnost je nima. Gre za zaprt krog kvazi elitistov, ki se gredo radi nenehne uprizoritve "cesarjevih novih oblačil." Predvsem gre pa za učinkovito pralnico denarja, zaradi ketere je njen obsotj sploh možen.
virus99
# 15.04.2017 ob 10:05
Nima veze z umetnostjo, nič bat.
fah-q
# 14.04.2017 ob 21:51
Beneški lev pionirki feminističnega performansa Carolee Schneemann
Ena ključnih predstavnic "body arta"


ko se človek zave kako pojma nima o umetnosti...al pa gre dejansko za "umetnost"? no, jaz se na te reči res ne spoznam...in ne pogrešam "spoznanja" o tem.
Kazalo