V tednu ob odprtju sta razstavi v glavnem mestu ZDA pritegnili skoraj 4.000 obiskovalcev. Foto: Bienale neodvisne ilustracije
V tednu ob odprtju sta razstavi v glavnem mestu ZDA pritegnili skoraj 4.000 obiskovalcev. Foto: Bienale neodvisne ilustracije

Več kot 80 avtorjev z več kot 100 deli, ki so bili v preteklih letih del bienala, se je predstavilo na razstavah na slovenskem veleposlaništvu in v razstavišču NYU. Razstava na veleposlaništvu bo odprta do konca maja.

Razstavi sta združili avtorje mlajše generacije, ki so med letoma 2007 in 2013 sodelovali na Bienalu slovenske neodvisne ilustracije ter ustvarjajo na obrobjih umetnosti, oblikovanja in sodobne ilustracije. V tednu ob odprtju sta pritegnili skoraj 4.000 obiskovalcev, so sporočili z društva Tretaroka, ki je pobudnik bienala.

Društvo je v razstavišču NYU - New York University, kjer je bila na ogled manjša razstava, pripravilo tudi predstavitev neodvisne platforme, ki je bila vzpostavljena leta 2007.

Bienale neodvisnih je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekst rabe sodobne ilustracije, podpira neposredno avtorstvo in promovira avtorje ter soustvarja vizualno kulturo.

Neodvisna platforma je vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma sodobne ilustracije in njene kontekstualne rabe in že od začetka podpira sveža imena, ki jih kot pomembne prepoznavajo ustvarjalci prejšnjih edicij bienala. Bienale jim tako ponuja platformo za ustvarjanje in grajenje prepoznavnosti. Ta način horizontalne selekcije se je skozi štiri edicije bienala izkazal za verodostojnega, saj so številni avtorji, ki so se javnosti predstavili na bienalu, v naslednjih letih prejeli veliko pozornost in priznanja.

V Ljubljani bo peta izdaja Bienala neodvisnih tudi letos potekala v sodelovanju s Kinom Šiška med 9. in 27. novembrom.