Postavitev z naslovom Toulouse-Lautrec: Zbirka Muzeja lepe umetnosti v Budimpešti bo na ogled od 4. decembra do 8. maja. Foto: EPA
Postavitev z naslovom Toulouse-Lautrec: Zbirka Muzeja lepe umetnosti v Budimpešti bo na ogled od 4. decembra do 8. maja. Foto: EPA
Toulouse-Lautrec
Iz zbirke Muzeja lepih umetnosti v Budimpešti prihaja v Rim med drugim osem plakatov večjega formata in ovitka dveh plošč francoske pevke in igralke Yvette Guilbert. Foto: EPA

V rimskem razstavišču Ara Pacis bodo na začetku decembra na ogled postavili 170 del tega francoskega slikarja in grafika. Med njimi bo nekaj dobro poznanih umetnikovih stvaritev in več takšnih, ki jih ima javnost priložnost videti le redko.

Obiskovalci razstave, ki bo odprta med 4. decembrom in 8. majem, bodo videli vznemirljive in elegantne podobe bohemskega sveta 19. stoletja, na katerih je Toulouse-Lautrec upodobil igralke, prostitutke, umetnike in nočno življenje.

Ob njih bo razstavljenih skoraj 200 litografij iz zbirke Muzeja lepih umetnosti v Budimpešti, ki so širši javnosti manj poznane. Med njimi je osem plakatov večjega formata in ovitka dveh plošč francoske pevke in igralke Yvette Guilbert.

Postavitev bo predstavila širok spekter umetnikovega ustvarjanja v grafičnem mediju. Na ogled bo tudi nekaj primerkov, ki so izšli v nizkih nakladah z umetnikovim posvetilom.

Henri de Toulouse-Lautrec se je rodil leta 1864 v Albiju kot potomec stare plemiške rodbine. Zaradi zloma obeh stegnenic je bil telesno prizadet. Ko se je leta 1882 preselil v Pariz, je postal tam neločljiv član mestnega bohemskega sveta. Sredi osemdesetih let 19. stoletja je odprl atelje na Montmartru. Nanj so sicer vplivali vodilni francoski impresionisti, vendar Toulouse-Lautrec je razvil samosvoj slog svobodnih linij in robljenih barvnih ploskev, s katerim je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal predvsem motive iz pariškega nočnega življenja.