The High Street ostaja v mestu, kateremu je posvečena. Foto:
The High Street ostaja v mestu, kateremu je posvečena. Foto:
William Turner (1775–1851) je bil predstavnik romantičnega krajinarskega slikarstva. Sprva je ustvarjal pod vplivom Poussina, Lorraina in nekaterih nizozemskih slikarjev. Foto: EPA

Muzej Ashmolean v Oxfordu je z donacijami zbral sredstva, ki jih je potreboval za nakup slike The High Street, na kateri je angleški slikar J. M. W. Turner leta 1810 upodobil eno najbolj značilnih ulic mesta. Do 860.000 funtov, kolikor so jih potrebovali, je manjkalo 60 tisočakov. Nakapljali so se v enem mesecu.

Odšla bi v zasebne roke
Slika je bila muzeju namreč ponujena v zameno za 3,5 milijona funtov davka na dediščino. Če je muzeju ne bi uspelo pridobiti, pa bi jo prodali na prostem trgu.

Direktor Alexander Sturgis je poudaril, da so v muzeju "presunjeni" nad javno podporo, ki so jo prejeli, samo delo pa je opisal kot eno najlepših slik mesta, kar jih je bilo kdaj ustvarjenih. "Na naš poziv se je odzvalo več kot 800 ljudi - očitno je, da lokalna skupnost hoče, da slika ostane na ogled za javnost, in to v Oxfordu." Muzej Ashmolean se sicer pripravlja na obnovitvena dela, a obljubljajo, da bo slika, ko leta 2016 spet odprejo vrata, "dobila častno mesto".

Tudi denar od loterije
Sliko, ki datira v leto 1810, je imel muzej od leta 1997 na posodo iz zasebne zbirke. Muzeju so jo ponudili v odkup za 860.000 funtov, ker je vredna več, kot znaša davek na lastnino. Da jo je lahko pridobil za omenjeno vsoto, so mu s 550.000 funti pomagali še sklad, ki s pomočjo loterijskih prihodkov skrbi za dediščino, umetniški sklad z 220.000 funti ter prijatelji in podporniki muzeja s 30.000 funti.

The High Street je tudi ena od Turnerjevih slik z najbolj jasno provenienco: slikar jo je ustvaril po naročilu lokalnega tiskarja Jamesa Wyatta, ta pa je v osebnih arhivih ohranil tudi vso njuno korespondenco, povezano s sliko.

Vizionarski krajinar
William Turner se je rodil leta 1775 v Londonu, kjer je odraščal v tedaj neugledni četrti Covent Garden. Sin uspešnega brivca in matere, ki so jo hospitalizirali v zloglasno psihiatrično bolnišnico Bedlam, se je odločil za slikarsko pot. Študiral je na Kraljevi akademiji, kjer je pozneje postal profesor perspektive. Zapisal se je krajini in znotraj te portretiranju svetlobe, pri tem pa "tekmoval" s Poussinom in Lorrainom.

Kot drugi angleški romantični krajinarji se tudi Turner ni ognil zgledu nizozemskih mojstrov, ki so že v 17. stoletju začrtali pravila krajinskega slikarstva. Ob Johnu Constablu je bil Turner vodilni predstavnik angleške romantične krajine, vendar je bilo njegovo slikarstvo mnogo bolj vizionarsko in je napovedalo smeri, ki jo je umetnost ubrala z impresionisti. Med Turnerjeve najslavnejše slike, v katerih je dosegel tisti opevani razkošen abstrakten barvni izraz, sta Snežni metež ter Dež, para in hitrost (Velika zahodna železnica).