Utrinek z razstave Cinecitta na ogled: Sophia Loren v filmu Boccaccio 70 (1962) v režiji Vittoria De Sica. Foto: EPA
Utrinek z razstave Cinecitta na ogled: Sophia Loren v filmu Boccaccio 70 (1962) v režiji Vittoria De Sica. Foto: EPA
Podobo zabaviščnega parka Cinecitta World je zasnoval z oskarjem nagrajeni scenograf Dante Ferretti. Foto: EPA

V kompleksu studiev Cinecitta v Rimu bodo v soboto odprli novo stalno razstavo, ki dokumentira 70 let zgodovine ustvarjanja filmov. Postavitev z naslovom Snemanje v studiih Cinecitta je razdeljena v osem tematskih sklopov in vključuje več kot 120 filmov ter 300 fotografij, kostumov in scenografij. Razstavo dopolnjuje okoli 60 dokumentarcev, ki predstavljajo obdobje med letoma 1937 in 1990.

Mussolinijeva zapuščina
Razstavo uvajajo zgodovinski in fašistični propagandni filmi iz poznih 30. let prejšnjega stoletja. Prav fašističnim propagandnim načrtom se gre pravzaprav zahvaliti za obstoj velikanskega studijskega kompleksa, saj ga je dal zgraditi in tudi slavnostno odprl dal diktator Benito Mussolini.

Takoj po 2. svetovni vojni so studii, ki so imeli precej škode kot tarča tako Nemcev kot zavezniških sil, postali taborišče za več tisoč ljudi, ki so ostali brez doma. Nato je prišel povojni neorealizem z velikimi produkcijami, kot sta epska drama Ben Hur Williama Wylerja iz leta 1959 in Quo Vadis Mervyna LeRoyja in Anthonyja Manna iz leta 1951.

Posebno pozornost so na razstavi posvetili režiserjem, kot so Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Luchino Visconti, Franco Zeffirelli in seveda Federico Fellini, eno največjih imen, povezanih s "Hollywoodom na Tiberi".

Zabaviščni park
Razstava Snemanje v studiih Cinecitta bo dopolnila stalno razstavo z naslovom Cinecitta na ogled, ki so jo odprli leta 2011, štiri leta po velikem požaru, ki je poškodoval številna zgodovinsko pomembna prizorišča snemanj. Ta je doslej pritegnila 500.000 obiskovalcev.

Pod njihovim okriljem deluje tudi tematski zabaviščni park Cinecitta World, ki so ga odprli julija lani in se nahaja kakih 20 km iz studijskega kompleksa. Pričakujejo, da se bo na leto v njem zvrstilo milijon in pol filmskih navdušencev.