Čipke, ki so na ogled na razstavi Čipkaste vezi v Slovenskem etnografskem muzeju, dokumentirajo pretekle in sodobne oblike, vrednost ter pomen čipkarstva. Foto: Slovenski etnografski muzej
Čipke, ki so na ogled na razstavi Čipkaste vezi v Slovenskem etnografskem muzeju, dokumentirajo pretekle in sodobne oblike, vrednost ter pomen čipkarstva. Foto: Slovenski etnografski muzej

Razstava Čipkaste vezi, ki jo bodo odprli drevi, prinaša na ogled približno 500 čipk in s čipkami okrašenih predmetov od 18. stoletja do danes.

Od dediščine klekljarstva do sodobne čipke
Kot je še povedala Žagarjeva, gre po eni strani za pripoved o razsežnosti dediščine preteklega, hkrati pa gre za evidentiranje sodobne ustvarjalnosti na področju čipk. Predstavili bodo klekljarske tehnike v slovenski dediščini z različnih območij - Idrije, Cerknega, Železnikov, Žirov in Koroške.

Po njenih besedah razstavljene čipke dokumentirajo pretekle oblike, vrednost in pomen čipkarstva. Sodobna čipka, ki nastaja v Sloveniji, pa je predstavljena z gradivom številnih sodelujočih institucij, društev in posameznikov.

Tokratno razstavo so v SEM-u pripravili pred začetkom tridnevnega 17. svetovnega kongresa Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko (OIDFA), ki bo v Ljubljani potekal od petka do nedelje.

Med največjimi tovrstnimi zbirkami na naših tleh
Na ogled bodo čipke iz zbirk različnih muzejev po Sloveniji in iz zasebnih zbirk, razstava pa ponuja tudi vpogled v sodobno oblikovanje čipkastih struktur, denimo, na ljubljanski naravoslovni fakulteti, fakulteti za dizajn in ljubljanski fakulteti za strojništvo ter pri različnih posameznikih.

Sicer pa zbirka čipk v SEM-u spada med največje tovrstne zbirke v Sloveniji. Z nekaj predmeti je predstavljena tudi na stalni razstavi SEM-a Med naravo in kulturo.

Odprtje razstave Čipkaste vezi v Razstavni hiši SEM-a bo drevi ob 20. uri, na ogled pa bo vse do decembra.