Tony Mearman, Velika Britanija. Foto: Cankarjev dom
Tony Mearman, Velika Britanija. Foto: Cankarjev dom
Gabriel Tudosescu, Romunija. Foto: Cankarjev dom

Peta izvedba razstave ostaja zvesta mediju - na papir izdelanim fotografijam. Vodilno temo spremlja prosta tema, v okviru katere bodo prav tako na ogled samo črno-bele fotografije, izdelane na papir.

Čeprav vztrajanje pri klasično izdelanih fotografijah v današnjem svetu, ki prisega na digitalno tehnologijo, pomeni manjšanje števila sodelujočih avtorjev in poslanih del, pa to ne pomeni hkrati nižanja kakovosti, so prepričani organizatorji razstave.

Resnejši avtorji so za papir
Prednosti fotografij, izdelanih na papir, so po njihovem prepričanju različne. Zaradi zahtevnejših postopkov izdelave fotografij in tudi zaradi stroškov se tega lotevajo predvsem resnejši in zrelejši fotografi, ki želijo vplivati na celoten potek ustvarjanja fotografije. Poleg tega te fotografije pomenijo dokončen rezultat umetniškega dela, na katerega ne vpliva noben tehnični pripomoček. Žirija in gledalci vidijo delo v končni obliki, kot si ga je zamislil avtor.

Na razpisani temi je 124 avtorjev iz 29 držav poslalo 909 fotografij. Tričlanska mednarodna žirija priznanih fotografov je za razstavo izbrala 156 fotografij 79 avtorjev iz 25 držav. Pri tem sta bili vodili žirije med drugim kakovost in celovitost razstave.

V počastitev obeh obletnic so organizatorji razstavi dodali še tretji, netekmovalni del, na katerega so povabili nagrajence predhodnih mednarodnih razstav na temo portreta. V tem delu se bo s fotografijami po lastni izbiri predstavilo osem avtorjev iz Avstralije, Finske, Madžarske, Slovenije, Srbije, Turčije in Vietnama.

Razstavo si lahko v prvem preddverju Cankarjevega doma ogledate do 13. julija.