Portret deklice, ki je stara 13 ali 14 let, že ima prepoznavne značilnosti Fridinih poznejših avtoportretov, vključno z močnimi obrvmi in pogledom, strmo uprtim v gledalca. Foto: Reuters
Portret deklice, ki je stara 13 ali 14 let, že ima prepoznavne značilnosti Fridinih poznejših avtoportretov, vključno z močnimi obrvmi in pogledom, strmo uprtim v gledalca. Foto: Reuters
Frida Kahlo: Niña con collar, 1929
Leto dni po Fridini smrti je Diego Rivera Deklico z ogrlico podaril eni izmed ženinih asistentk. Foto: Reuters

Na dražbi latinskoameriške umetnosti, ki jo je v New Yorku priredila hiša Sotheby's, so sicer najvišje cene dosegla dela Mehičana Rufina Tamaya in Kolumbijca Fernanda Botera. "Priča smo bili izjemnim prodajnim cenam za velikane latinskoameriške moderne umetnosti," je komentiral Axel Stein, direktor oddelka za latinskoameriško umetnost pri Sothebyju. Kupci so v skupnem seštevku z dražbe odšli lažji za 16,84 milijona dolarjev.

Za zvezdo dražbe se je izkazalo Tamayevo platno iz leta 1957 Sandías y naranja (Lubenice in pomaranča), tihožitje, ki ga je nekoč imela v last Audrey Hepburn. Novi lastnik je zanjo odštel 2,29 milijona dolarjev. Boterova bronasta skulptura Moški na konju je iztržila 1,82 milijona, akt Homage to Bonnard pa 1,39 milijona dolarjev.

Deklica z verižico, portret Fride Kahlo, zadnjih 60 let ni bila javno razstavljena, novi lastnik, ki je menda Evropejec, ni hotel biti imenovan. Olje na platnu iz leta 1929 je eno najzgodnejših del slovite mehiške umetnice.

Portret deklice, ki je stara 13 ali 14 let, že ima prepoznavne značilnosti Fridinih poznejših avtoportretov, vključno z močnimi obrvmi in pogledom, strmo uprtim v gledalca. Nastal je v letu, ko je imela Frida 22 let in se je ravno poročila z Diegom Rivero, slavnim slikarjem in ljubeznijo svojega življenja.

Diegov dar
Frida Kahlo je pri pičlih 47 letih umrla leta 1954. Naslednje leto je njen vdovec sliko podaril eni izmed Fridinih asistentk, ki je nato sliko naslednjih 60 let imela pri sebi doma. Platno je stroka iz prve roke spoznala šele, ko je njena lastnica, ki je zdaj v devetdesetih, stopila v stik z dražbeno hišo. Pred tem je bila znana le črno-bela fotografija, ki jo je posnela neka Fridina prijateljica, ki je dokumentirala njena zgodnja dela.

Na svetovnem tržišču so Fridina dela bolj iskana in zaželena kot dela katerega koli drugega umetnika iz Latinske Amerike. Maja lani so pri Christie'su eno izmed njenih slik prodali za osem milijonov dolarjev. Del razloga za njeno priljubljenost je tudi v tem, da je Mehika več desetletij - pod okriljem zakona o ohranjevanju kulturne dediščine - prepovedovala izvoz domačih umetnin.