Klimtova vizija bibličnih, mitoloških prizorov in drugih je bila izrazito čutna in pogosto provokativna. Leta 1907 je takole naslikal motiv Danae. Foto: Wikipedia
Klimtova vizija bibličnih, mitoloških prizorov in drugih je bila izrazito čutna in pogosto provokativna. Leta 1907 je takole naslikal motiv Danae. Foto: Wikipedia

Mode 2, Lucy McLauchlan, Vhils, Ron English, Bastardilla, Know Hope, Christian Eisenberger in Marlene Hausegger (zadnja prihajata iz Avstrije) svoja dela ustvarjajo kar na prostem v londonskih vrtovih Grosvenor. To je čudovit način za opazovanje in razumevanje Klimtovega dela, so prepričani v dunajskem turističnem uradu, ki skupaj z galerijo Lazarides sodeluje pri projektu. "Običajno vidimo samo rezultat, ne pa poteka nastajanja. Ulična umetnost omogoča toliko različnih pristopov k likovnemu ustvarjanju," pravi predstavnica dunajskega turističnega urada Astrid Pockfuss.
Končna dela bodo 24. avgusta razstavili v galeriji Lazarides, kjer bo na ogled tudi delo, ki ga je s Klimtovo umetnostjo v mislih ustvaril "zvezda" ulice, oblikovalec in ilustrator Shepard Fairey. Idejo za projekt so dobili pri še enem priznanem urbanem umetniku, Banksyju. Organizatorji projekta pa so za zdaj skrivnostni, ali je bil k projektu povabljen tudi vodilni britanski grafitar.
Kakšna je povezava med Klimtom in urbano umetnostjo? Drugačen pristop k ustvarjanju, pravi Pockfuss. Klimt je reinterpretiral sebe v svojem času, podobno kot danes delajo ulični umetniki. Prav tako želijo s projektom pokazati, da Dunaj ni le mesto muzejev, starih predmetov, slik in lepih umetnosti, ampak tudi pomembno prizorišče sodobnega ustvarjanja.