Picasso je delo naslikal pri 19 letih. Foto: Reuters
Picasso je delo naslikal pri 19 letih. Foto: Reuters
La Gommeuse
Obe strani slike, ki jo je Bill Koch kupil leta 1984. Foto: Reuters

Dražitelji pričakujejo, da bi za sliko, ki je del zbirke Američana Billa Kocha, lahko iztržili 60 milijonov dolarjev. Na sprednji strani dela v pozlačene okvirju je naslikana nejevoljna plesalka z rjavimi kodrastimi lasmi, rdečimi ustnicami in nezdravo bledim videzom, na hrbtni pa igriv in dinamičen portret Manacha z eksotično pričesko.

Slika bo v New Yorku na ogled od 30. oktobra, kupca pa bo poskusila zamenjati 5. novembra. Gre za eno maloštevilnih ohranjenih del Picassovega modrega obdobja, ki so bila v zasebni lasti. Picasso jo je naslikal leta 1901, leto zatem, ko je pripotoval v Pariz.

Slike enega najbolj cenjenih umetnikov 20. stoletja spadajo med tista dela, za katera so zbiratelji pripravljeni odšteti najvišje vsote. Rekord je maja doseglo Picassovo platno Alžirke (Les Femmes d'Alger), ki so jo na dražbi v New Yorku prodali za 179 milijonov dolarjev.

Likovni velikan 20. stoletja
Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso se je rodil leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim ukvarjati s keramiko. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve ali tri razstave, Vallavis pa je postal priljubljen turistični kraj. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

Umetnostna zgodovina deli Picassov opus na več faz – začenši z realističnim obdobjem (1895-1901), v katerem je uporabljal močne, temne barve, sledilo je modro obdobje (La vie in Stari kitarist) in rožnata faza (1904-1906), ki jo zaznamujeta sliki La toilette in portret slovite Gertrude Stein. Glavni prelom se je zgodil v obdobju kubizma (1906-1925), v katerem je s slikami, kot so Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži, skupaj z Braquom epohalno zarezal v tok dotedanjega slikarstva. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), nato pa se je intenzivno ukvarjal z grafiko, kiparstvom in keramiko.