Maja Šivec, Naj bo čista ... (Keep her clean...), 2016, fotografija, 50 x 70 cm. Foto: Maja Šivec
Maja Šivec, Naj bo čista ... (Keep her clean...), 2016, fotografija, 50 x 70 cm. Foto: Maja Šivec
Gregor Pratneker, Gore (Mountains), 2016, olje na platno, 150 x 200 cm.
Gregor Pratneker, Gore (Mountains), 2016, olje na platno, 150 x 200 cm. Foto: Maja Šivec
Lucija Stramec, Kadar me zvabi k reki, vselej sledim zelenemu toku, 2016, akrilni črtni zapis na platno, 60 x 120 cm.
Lucija Stramec, Kadar me zvabi k reki, vselej sledim zelenemu toku, 2016, akrilni črtni zapis na platno, 60 x 120 cm. Foto: Maja Šivec

Na razstavi, ki bo v Kibli odprta do 10. septembra, s svojimi deli sodelujejo Maša Gala, Stojan Grauf, Lado Jakša, Robert Jurak, Milan Ketiš, Eva Petrič, Ana Pečar, Gregor Pratneker, Lucija Stramec, Jože Šubic in Maja Šivec. Gre za umetnike, ki se tudi sicer pri svojem delu posvečajo ekologiji in okolju.

Z ekologijo so se sodelujoči umetniki za to priložnost ukvarjali v različnih medijih, od fotografije in slike do multimedijskega dela in skulpture, vsak pa je zastopan z vsaj enim delom.

Med motivi izstopa prav reka Drava, s katero se je Šivčeva kot članica Potapljaškega društva Maribor intenzivneje ukvarjala na začetku projekta pred petimi leti. Potapljaško društvo namreč vsako pomlad priredi akcijo čiščenja Drave in njenega nabrežja, ker pa se Maja Šivec sama zaradi zdravstvenih razlogov ne more potapljati, je pa likovno dejavna in samostojna kulturna delavka, se ji je zdelo prav, da k sodelovanju povabijo tudi likovne ustvarjalce.

Pri ekologiji je pomembna stalnost dogajanja
Potem ko je bil v prejšnjih letih projekt usmerjen predvsem v fotografijo, tematsko pa so se osredotočali na posamezne naravne vrednote, kot je na primer voda, je letos osrednja tema zastavljena širše. "Projekt temelji na pomenu tradicionalnosti in kontinuiranosti dogajanja, če želimo na ekološkem področju kar koli spremeniti. Vsako leto večje število sodelujočih akterjev dokazuje, da projekt iz leta v leto pridobiva izvirnost in dodano umetniško vrednost," sporočajo v KID Kibla.

Enajst umetnikov, ki so ustvarjali na temo Ekologija in umetnost v mestu ob Dravi, niso izbrali naključno, temveč generacijsko-lokalizirano. Kot so sporočili s Kible, zajema selekcija starejšo in mlajšo generacijo vseh umetnikov, ki so tako ali drugače direktno povezani z Mariborom: od lokalnih umetnikov, do tistih, ki sicer ne ustvarjajo v Mariboru, so pa bili tu že predstavljeni.

V Slovenjem Gradcu rojena Maja Šivec živi in ustvarja v Mariboru. Posveča se predvsem fotografiji aktov. Od leta 2000 je aktivna članica Fotokluba Maribor in predsednica Kluba Amicus luminis. Je članica upravnega odbora Fotografske zveze Slovenije in Zveze kulturnih društev Maribor. Predstavljala se je na več kot 40 samostojnih razstavah. Lani je bila drugič nagrajena s prestižno nagrado na 75. mednarodnem salonu Japonske.

Danes ob 20.00 bo v KID Kibla tudi predstavitev performansa Lada Jakše. Umetnikova multivizija prek fotografskih vizij ob živo izvajani avtorski glasbi ter tipografsko vpisanimi besedili Srečka Kosovela, pesnika Karla Hmeljaka, glasbenega pedagoga in improvizatorja Stephena Nachmanovitcha ter slikarja Jožeta Slaka razpira vprašanja miselne “ekologije”, angažirane družbene in socialne kritike v umetniškem razmišljanju in ustvarjanju.