Sporočilo razstave: Smetiti na Mount Everestu je sramotno. Foto: Reuters
Sporočilo razstave: Smetiti na Mount Everestu je sramotno. Foto: Reuters

Iz praznih kisikovih bomb, raztrganih šotorov, plastičnih vrečk, jedilnega pribora in plezalnih škornjev - skratka iz vsega, kar so plezalci v zadnjih desetletjih pustili za seboj med vzponom na najvišjo goro na svetu - so člani umetniškega kolektiva Da Mind Tree sestavili 75 skulptur. Njihovo početje - in razstava, ki je zdaj na ogledu v Katmanduju - sta seveda namenjena širjenju ozaveščenosti o ohranjanju čistoče na Mount Everestu. "Everest je naš kronski dragulj in nikoli ga ne bi smeli jemati za samoumevnega. Kupi smeti tam nam niso v ponos," je izjavil vodja organizacije Kripa Rana Shahi.

Potem ko je podvig leta 1953 kot prvemu uspel Novozelandcu Edmundu Hillaryju, se je na 8850 metrov visoko goro povzpelo že več kot 4000 ljudi. Vsak alpinist mora pred svojim vzponom pri vladnih uradnikih založiti 4000 dolarjev, ki jih dobijo nazaj šele po predložitvi dokazov, da so med vzponom ustvarjene odpadke prinesli nazaj s seboj v dolino - kljub temu je popoln nadzor nad "onesnaževalci" seveda nemogoč.

Smeti, ki so jih za svoj projekt uporabili Da Mind Tree, so letos in lani s pomočjo jakov z Mount Everesta zvlekli šerpe. Eden izmed kipov je zato ovekovečil prav te dolgodlake govedi, drugi je približek budističnega molilnega mlinčka in tretji tibetanske mandale.

Razstavljene umetnine so tudi na prodaj, njihove cene pa se gibljejo med 15 in 2300 dolarji; del prihodkov bodo dobili umetniki, večino pa Organizacija plezalcev na Everest (ESA), ki je organizirala pobiranje smeti z gore.