Razcvet avtorskega oblikovanja stekla so na Finskem omogočile velike steklarne, ki so v šestdesetih letih 20. stoletja po ameriškem zgledu ustanovile oddelke za tako imenovano študijsko steklo. S tem so omogočile raziskovanje materiala in oblik - umetniškega izražanja s steklom. Foto: Narodni muzej Slovenije
Razcvet avtorskega oblikovanja stekla so na Finskem omogočile velike steklarne, ki so v šestdesetih letih 20. stoletja po ameriškem zgledu ustanovile oddelke za tako imenovano študijsko steklo. S tem so omogočile raziskovanje materiala in oblik - umetniškega izražanja s steklom. Foto: Narodni muzej Slovenije
Alma Jantunen: Bonsai2 (2008)
Razstavo lahko v Ljubljani ujamete še do 11. marca. Foto: Narodni muzej Slovenije
Paivi Kekalainen: Non-Forbidden Fruit (2009)
Veliko vlogo pri uveljavljanju novih oblikovanih tokov je imel od leta 1985 Finski muzej stekla. Foto: Narodni muzej Slovenije

V Narodnem muzeju Slovenije vrata odpira razstava Sodobno finsko steklo 2005-2010, ki jo pripravlja Finski muzej stekla iz Riihimäkija. Postavitev v Narodnem muzeju je prva postaja potujoče razstave, ki bo gostovala po vsej Evropi in ki prinaša 194 del 62 sodobnih steklarskih umetnikov različnih generacij.

Ker finsko oblikovanjo stekla temelji na delu slavnih finskih oblikovalcev Tapia Wirkkale, Kaja Francka in Alvarja Aalta, so ti velikani finskega oblikovanja stekla tudi idejna izhodiščna točka razstave.

Steklo kot pomemben element nacionalne kulture
Direktor Finskega muzeja stekla Heikki Matiskainen opozarja, da sodobne oblikovalce stekla po vsem svetu "pesti" množična industrijska proizvodnja, vendar pa se na Finskem temu zoperstavlja močna tradicija oblikovanja stekla, ki je še vedno zelo prisotna. Razvoj finskega stekla se je začel v 30. letih minulega stoletja in je trdno povezan z nacionalno identiteto Finske. V 50. letih je finsko steklo doživelo zlato dobo, oblikovanje stekla pa danes podpirajo šole, - sploh politehnične - pa tudi država.

Matiskanen meni, da danes lahko govorimo o celi generaciji mladih oblikovalcev stekla, ki imajo svoja majhna podjetja ali pa delujejo po oblikovalskih studiih. V zadnjem času je iskano predvsem uporabno steklo oziroma uporabni stekleni pripomočki, denimo za gospodinjstvo.

Ljubljana, prva postaja "evropske turneje"
Kot je povedala avtorica razstave in kustosinja v Finskem muzeju stekla Uta Lauren, se bo razstava izbranih del iz muzejske zbirke, ki zajema 85 skupin del, potem selila po vsej Evropi. Med drugim se bo ustavila v Bolgariji, Nemčiji, Španiji in Estoniji. Skupno bo na poti približno tri leta.

Ptiči, mana za zbiratelje
V Narodnem muzeju bo razstavljeno uporabno in dekorativno steklo ter umetniška dela, narejena iz stekla. Na ogled bodo dela avtorjev finskega rodu, ki ustvarjajo na Finskem ali v tujini, in oblikovalcev, ki ustvarjajo na Finskem. Med razstavljenimi predmeti bo mogoče videti tudi znane Ptiče Oiva Toikka. Laurenova je kot zanimivost omenila, da umetnik ptice dela na željo pihalcev stekla, ker sicer raje oblikuje druge predmete.

Veter s severa
Za postavitev razstave sta poskrbela Mojca Gabrič in Vid Zabel, ki sta navdih iskala v finskih gozdovih, jezerih in vazah Alvarja Aalta. Vitrine, kataloge in predmete so pripeljali s Finske. Slovensko postavitev bo dopolnjeval spremljevalni program z ustvarjalnimi delavnicami pod vodstvom Tine Lah in Zore Žbogar. Poleg tega, da bodo pridobili osnovne informacije o steklu in finskem steklu, se bodo udeleženci preizkusili v izdelovanju steklenih izdelkov.

Razstavo so v Narodnem muzeju pripravili v sodelovanju s finskim veleposlaništvom v Ljubljani in Finskim muzejem stekla.