Zabavna inštalacija plastenk, iz katerih resnično brizga voda, je delo avstralskega kolektiva RCM. Foto: AP
Zabavna inštalacija plastenk, iz katerih resnično brizga voda, je delo avstralskega kolektiva RCM. Foto: AP

Priljubljeno, dva kilometra dolgo sprehajališče ob morju, ki povezuje plaži Bondi in Tamarama, se vsako leto v oktobru prelevi v galerijo na prostem: za razstavo Sculpture by the Sea, ki je letos že v svojem 19. letu, je tokrat kipe prispevalo 107 umetnikov iz 15 držav (na razpis se jih je prvotno prijavilo več kot 500).

Organizatorji tudi letos pričakujejo vsaj pol milijona obiskovalcev, kolikor si jih je razstavo ogledalo lani. Vsakoletni dogodek, ki je prodajne narave, je vdahnil novo življenje tudi avstralskemu trgu z umetninami: redno se proda vsaj četrtina skulptur (za skupaj več kot milijon dolarjev). Približno 20 odstotkov umetnikov na plaži razstavlja prvič, nekaj pa je takih, ki so del projekta že več kot deset let.

Letos so očitno najpopularnejše monumentalne skulpture iz jekla, najopaznejša med njimi je In pace, kip Davida Hortona, ki je postavil oltarju podobno svetišče. Divided Planet (Razdeljeni planet) Jörga Plickata, je nalomljena obla s približno trimerskim premerom; to je obenem tudi zmagovalna skulptura, nagrajena s 60 tisoč dolarji. Z Razdeljenim planetom skuša Pllickat ponazoriti energijo, ki jo svetovni politiki potrošijo za konflikte, namesto, da bi se ukvarjali z okoljskimi in humanitarnimi problemi. "Na žalost je naš planet politično fragmentiran in umetniki pogrešamo politike, ki bi se posvečali velikim problemom."