Franz Kafka je svoje rokopise pred smrtjo leta 1924 zaupal prijatelju Maxu Brodu, kar je pospremil z navodilom, da naj jih po njegovi smrti uniči. Proces (v izvirniku Der Prozess), tako rekoč fragment romana, je nato izšel leta 1925. Foto: EPA
Franz Kafka je svoje rokopise pred smrtjo leta 1924 zaupal prijatelju Maxu Brodu, kar je pospremil z navodilom, da naj jih po njegovi smrti uniči. Proces (v izvirniku Der Prozess), tako rekoč fragment romana, je nato izšel leta 1925. Foto: EPA
Franz Kafka
Franz Kafka se je rodil leta 1883 v Pragi, umrl pa je v sanatoriju v Avstriji, natančneje v Kirelingu pri Klosterneuburgu, in sicer leta 1924. Foto: Wikipedia

Berlinsko razstavišče Martin-Gropius-Bau zdaj na ogled ponuja ta rokopis Franza Kafke, postavitev dopolnjujejo razlage, projekcija filma Proces ameriškega režiserja Orsona Wellesa in zgodovinske fotografije. Izvorni rokopis je razstavljen v posebej zanj izdelani vitrini, v kateri so zagotovljeni posebni klimatski pogoji in kjer je zaščiten pred svetlobo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Šest tednov trajajoča zaroka
Travmatično razdrtje Kafkove zaroke s Felice Bauer v vojnem letu 1914 naj bi bilo tisto, ki ga je spodbudilo k pisanju tega romana. Zanimivo je to, da sta zaroko razdrla prav v hotelu Askanischer Hoff, ki stoji nasproti poslopja Martin-Gropius-Bau.

Ulrich Raulff, direktor Nemškega literarnega arhiva v kraju Marbach, je po pisanju DPA-ja izrazil veselje, "da lahko rokopis razstavijo v neposredni bližini kraja, kjer se je zgodil dogodek, ki je spodbudil njegov nastanek". Marbaški arhiv je sicer rokopis odkupil leta 1988 s pomočjo donacij.

Neupoštevanje prijateljeve poslednje želje
Kafkov prijatelj Max Brod (1884-1968) pa je bil tisti, ki je leta 1925 poskrbel za objavo romana Proces. In tudi sicer je Brod prihodnjim rodovom ohranil Kafkovo literarno zapuščino, saj je kljub pisateljevi zahtevi po uničenju zapisov, poleg same ohranitve poskrbel tudi za objavo del, ki zdaj sodijo v vrh svetovne literature. Omenimo še, da sta se Franz Kafka in Felice Bauer spoznala leta 1912 prav v stanovanju Maxa Broda.

Boj z višjimi silami kot boj z mlini na veter
Franz Kafka (1883-1924) se je rodil v Pragi v družini trgovca in je pozneje študiral germanistiko in pravo na nemški univerzi v svojem rojstnem mestu. Nato je delal na zavarovalnici, pozneje tudi v ustanovi za varovanje delavcev. Utesnjen v strogo versko tradicijo avtoritativnega očeta, nezadovoljen s poklicem in pod vplivom bolezni, natančneje tuberkuloze grla, je začel ustvarjati z občutkom nemoči človeka pred višjimi silami.

Kafka je pod vplivom nemškega ekspresionizma in simbolizma, judovskih mitov, psihoanalize in filozofije Sorena Kierkegaarda razvil svojevrsten aforističen, alegorično-enigmatičen slog, v katerem se realistične podrobnosti mešajo s perspektivo prehajanja iz stvarnega v sanje, s fantastičnimi elementi in parabolami.

Razstava, naslovljena Franz Kafka - celoten Proces, je v poslopju Martin-Gropius-Bau na ogled od 30. junija do 28. avgusta. V spodnji fotogaleriji pa si lahko pogledate nekaj posnetkov, ki so nastali še pred uradnim odprtjem. Foto: EPA.