Divjih 60. in 70. let, ki jih je preživljal v Kaliforniji, se Hockney dobro spominja, saj:
Divjih 60. in 70. let, ki jih je preživljal v Kaliforniji, se Hockney dobro spominja, saj: "Nikoli nisem bil velik žurer. Nič nisem imel proti, da so me tako videli, a v resnici sem trdo delal. Umetnik lahko odobrava hedonizem, a sam hedonist ne more biti." Dodaja, da je v sebi vedno ostal fant iz delavskega Bradforda z viktorijansko delovno etiko. Foto: Tate Britain / David Hockney
David Hockney
V letu 2017 bo David Hockney dopolnil 80 let, in Velika Britanija se mu bo poklonila z orjaško retrospektivo. Foto: Reuters

78-letnik ima v britanski umetnosti "po svojem globalnem vplivu" unikaten položaj.

Pregledna razstava, ki jo bodo odprli v februarju naslednjega leta, bo ponudila "še nikoli viden" vpogled v umetnikov opus, pa naj gre za slike, risbe, sitotisk, fotografijo ali video; na ogled bodo vsa njegova najbolj ikonična in prepoznavna dela. Postavitev bo zasnovana kronološko: sprehodili se bomo skozi šest desetletij Hockneyjevega dela, od preboja v javno sfero leta 1961 pa vse do nedavne razstave v Kraljevi Akademiji.

Mejnik postmodernizma
"Razstava bo Hockneya pokazala kot inteligentnega, globokega preizpraševalca esence umetnosti," so zapisali v galeriji Tate. "Zadnjih šest desetletij je preizpraševal naravo slikarstva in nastajanja umetnin ter se upiral konvencijam. Njegova umetnost je eden izmed velikih mejnikov postmodernizma, ki se naslanja na parodijo in samorefleksijo ter se poigrava z reprezentacijo in izumetničenostjo."

Slike izpred desetletij so danes kot stari prijatelji
Hockneyju je po lastnih besedah spominski sprehod skozi etape njegovega ustvarjanja dobro del. "V užitek mi je bilo znova obiskati dela, ki sem jih ustvaril pred več desetletji, vključno z nekaterimi najzgodnejšimi slikami. Nekatere med njimi imam zdaj za stare prijatelje. S to razstavo se bomo ozrli nazaj na vse življenje in upam, da bo ljudem v veselje videti, tako kot je bilo meni, kje v preteklosti so korenine mojega novejšega dela."

Galerija Tate ima v lasti tudi obe najslavnejši Hockneyjevi deli, A Bigger Splash in Mr. and Mrs. Clark and Percy, ki sta tudi med najbolj priljubljenimi eksponati v galeriji.

Hockney, ki postopoma izgublja sluh že štiri desetletja (a hkrati pravi, da tako ali tako "večina ljudi govori veliko sranja"), stalno živi v Los Angelesu, a ohranja britanske navade: ob skodelici čaja si privošči cigareto, je "fish and chips", in čeprav hodi spat ob devetih, pravi, da je še vedno upornik po duši.

Slikarstvo je skoraj opustil po tragični smrti sodelavca Dominica Elliotta na umetnikovem domu v Yorkshiru leta 2013: mladenič je zaužil mešanico mamil in alkohola, nato pa spil še odmaševalec odtokov. Po tem dogodku (le nekaj mesecev prej je slikar doživel hujšo kap) je Hockney za štiri mesece odložil čopiče, a se nato k njim - k sreči - vseeno vrnil. Kljub že kar častitljivi starosti mu namreč ustvarjalnega zagona ne manjka, preden se poslovi, pa želi svoja dela razdeliti med galerije.