Gerhard Richter je naslikal že več kot 3.000 slik (kar je še vedno manj kot kak Warhol), a ker je skoraj 40 odstotkov slik po muzejih, tržišče z njim še ni zasičeno. Foto:
Gerhard Richter je naslikal že več kot 3.000 slik (kar je še vedno manj kot kak Warhol), a ker je skoraj 40 odstotkov slik po muzejih, tržišče z njim še ni zasičeno. Foto:

Na spomladanski dražbi avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku je sicer najvišjo ceno dosegla slika ameriškega umetnika Barnetta Newmana Onement VI, ki je bila prodana za 43,8 milijona dolarjev (33,5 milijona evrov). Platno Gerharda Richterja z naslovom Trg pred stolnico, Milano (Domplatz, Mailand), je tako doseglo šele drugo najvišjo ceno popoldneva. (Na dražbi le 11 od 64 ponujenih del ni našlo novega lastnika).

Richterjeva slika je bila prodana za 37,1 milijona dolarjev (28,4 milijona evrov). To je doslej najvišja cena, ki jo je na dražbi doseglo delo tega nemškega umetnika; pred dražbo so ji napovedali, da bo šla "v promet" za vsoto med 30 in 40 milijoni dolarjev; pri isti dražbeni hiši so isto platno pred približno 15 leti prodali za tri milijone dolarjev in pol.

Richterjevo delo je visoko skoraj tri metre in je nastalo leta 1968. Umetnik je na njem upodobil trg pred stolnico v Milanu, slika pa deluje kot neostra črno-bela fotografija. "Kar vrže me na hrbet," je o sliki za agencijo Reuters povedal njen novi lastnik, kalifornijski vinar Don Bryant. "Preprosto všeč mi je ... Rad imam umetnost."

Na dražbi pa kljub temu ni šlo vse gladko: Študiji za portret P. L. Francisa Bacona so pri dražbeni hiši Sotheby's napovedovali, da jo bodo prodali za nekje med 30 in 40 milijonov dolarjev, pa ni zbudila niti drobca zanimanja. Umakniti so morali tudi enega od slovitih "readymade" artefaktov Jeffa Koonsa, Štiri sesalce, ki pač niso dosegli izklicne cene.