Del zbirke Goethejevih rokopisov zdaj prinaša razstava, na kateri je z zgodbami predstavljenih štirinajst najzanimivejših izmed njih. Foto: EPA
Del zbirke Goethejevih rokopisov zdaj prinaša razstava, na kateri je z zgodbami predstavljenih štirinajst najzanimivejših izmed njih. Foto: EPA
Johann Wolfgang Goethe
Nemški pesnik, pisatelj in dramatik Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) je bil ena osrednjih osebnosti evropske predromantične književnosti. Foto: Wikipedia

Pesniku, pisatelju in dramatiku Johannu Wolfgangu Goetheju je po besedah kustosinje razstave Evelyn Liepsch uspelo pridobiti rokopise kar 1.500 oseb.

Delček zbirke teh rokopisov zdaj prinaša razstava v weimarskem Goethejevem in Schillerjevem arhivu, naslovljena Od Mozarta do Napoleona, na kateri je z zgodbami predstavljenih štirinajst najzanimivejših izmed njih.

Celotna zbirka obsega okoli 2.000 rokopisov
Goethe je rokopise slavnih osebnosti, tako svojih sodobnikov kot tudi že pred časom umrlih umetnikov, učenjakov in kronanih glav, zbiral z veliko strastjo. Razstava, ki bo na ogled do 28. junija, poleg pisem, beležk in notnih zapisov vključuje tudi nekaj podpisov.

Med njimi je tudi prekopiran podpis francoskega cesarja in vojskovodje Napoleona Bonaparteja, ki ga je Goethe leta 1808 tudi osebno spoznal v Erfurtu. V njegovi zbirki je najti tudi krajše lastnoročno napisano Napoleonovo pismo, ki pa tokrat ni razstavljeno.

Tudi s pomočjo prijateljev …
Zbirka vsebuje tudi več Schillerjevih rokopisov, ki jih je Goethe pridobil po njegovi smrti leta 1805. Pri večanju zbirke so Goetheju pomagali tudi njegovi prijatelji in znanci, ki so mu odkrivali vedno nove vire. Tako mu je na primer prijateljica z Dunaja poslala fragment z Mozartovim rokopisom.