Grad je sestavljen iz treh delov. Stari grad, najstarejši del, je iz 2. polovice 14. stoletja in še ni obnovljen. Konec 15. stoletja, po končanih  bojih z Ogri, so ga dozidali in povečali. V notranjosti južnega trakta je 80-metrski studenec, ki sta ga po pripovedovanju izkopala dva, na smrt obsojena jetnika, in si tako prislužila svobodo. Notranje dvorišče starega gradu je iz poznogotskega obdobja, stopnišče je renesančno. Foto: Goran Rovan
Grad je sestavljen iz treh delov. Stari grad, najstarejši del, je iz 2. polovice 14. stoletja in še ni obnovljen. Konec 15. stoletja, po končanih bojih z Ogri, so ga dozidali in povečali. V notranjosti južnega trakta je 80-metrski studenec, ki sta ga po pripovedovanju izkopala dva, na smrt obsojena jetnika, in si tako prislužila svobodo. Notranje dvorišče starega gradu je iz poznogotskega obdobja, stopnišče je renesančno. Foto: Goran Rovan
Grad Negova
Lastnik gradu Negova je država. Foto: Goran Rovan

Pred gradom Negova so status fotografskega središča FIAP pridobili v Buenos Airesu v Argentini, Montevarchiju v Italiji, Konyi v Turčiji, Muscatu v Omanu in Jinanu na Kitajskem. Status je pridobljen dolgoročno, vse dokler lokacija izpolnjuje pogoje zveze.

Na gradu, ki je odprt od začetka aprila do konca oktobra, se bodo tako vrstile fotografske razstave. Zanje je v programskem smislu odgovoren Fotoklub Proportio Divina v sodelovanju s Fotografsko zvezo Slovenije. Letošnji izbrani razstavljavci so Herman Čater, Ioannis Lykouris, Ivo Borko, Maja Šivec, Matjaž Čater, Mitja Ličar in Tilen Sotlar, na ogled pa bo tudi razstava Kranjska fotografija od Puharja do danes.

Lastnik gradu Negova je država, zadnja tri leta pa ga upravlja Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona. Ta si po besedah direktorice Norme Bale prizadeva grad napolniti z različnimi zanimivimi vsebinami, da bi tako pripomogli k najdbi dolgoročnega najemnika in posledično trajne oživitve pred kratkim prenovljenega grajskega kompleksa, ki je bil v zgodovini prvič omenjen leta 1425.

Današnje slovesne razglasitve gradu Negova za fotografsko središče FIAP-a se bosta udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in predsednik FIAP-a Richardo Bussi.

Zveza 85 držav
FIAP je bil ustanovljena leta 1950 v Bernu v Švici s ciljem, da bi povezoval različna nacionalna fotografska združenja po svetu. Danes je glavni namen zveze promocija fotografske umetnosti, vanjo pa je včlanjenih 85 nacionalnih združenj, med njimi Fotografska zveza Slovenije.