Razstave
(5)
Universalmuseum Joanneum
Univerzalni muzej Joanneum iz Gradca, ki je zbiral in raziskoval tudi arheološke spomenike z območja današnje Slovenije. Foto: Universalmuseum Joanneum
Arheologija
Predmete, najdene v Sloveniji, so v Joanneumu od leta 2011 sistematično popisali v obeh jezikih in digitalizirali. Foto: RTV SLO
arheologija
Digitalizacija predmetov poteka v okviru projekta InterArch-Steiermark. Foto: InterArch-Steiermark

Dodaj v

Graški muzej Joanneum Sloveniji vrača arheološke predmete

Ob tem tudi razstava o arheološkem raziskovanju Slovenije v Joanneumu
18. marec 2014 ob 18:59,
zadnji poseg: 18. marec 2014 ob 19:32
Murska Sobota - MMC RTV SLO, STA

Univerzalni muzej Joanneum iz Gradca bo v petek tudi uradno predal predmete, izkopane med letoma 1941 in 1945 v tistih delih današnje Slovenije, ki jih je tedaj zasedla nemška armada. Ob tej priložnosti bodo najdbe na ogled v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

Razstavo o arheološki dediščini slovenske Štajerske iz graškega muzeja Joanneum bodo pod naslovom V novi luči v Pomurskem muzeju odprli v petek ob 17.00, na ogled pa bo do 13. junija. Ob odprtju bo deželni minister za kulturo Christian Buchmann v deželi Štajerski gradivo predal državnemu sekretarju na ministrstvu za kulturo Alešu Črniču.

Predmeti digitalizirani in popisani v obeh jezikih
Gre za približno 500 drobnih najdb, pretežno iz okolice Ptuja, med temi za ostanke kovinskih posod, rimske predmete in fragmente lončenine. V Sloveniji najdene predmete so v Joanneumu od leta 2011 sistematično popisali v obeh jezikih in digitalizirali.

V Joanneumu so arheološke spomenike iz območja današnje Slovenije zbirali in raziskovali od ustanovitve muzeja leta 1811 do razpada avstro-ogrske monarhije leta 1918 ter v času med obema vojnama. V arheološke zbirke je v tem času prišlo več tisoč predmetov in arhivskih dokumentov, ki so neprecenljiv vir za slovensko arheološko vedo, denimo terenski dnevniki, risbe, fotografije in načrti. V okviru projekta InterArch-Steiermark - interaktivna arheološka dediščina avstrijske in slovenske Štajerske gradivo tudi digitalizirajo.

Razstava pomurskega muzeja je sicer zastavljena širše in ne bo predstavljala le projekta InterArch-Steiermark, ampak prikazovala zgodovino arheološkega raziskovanja Slovenije v Joanneumu vse od njegove ustanovite kot "nacionalnega muzeja Notranje Avstrije", spora med Dunajem in Gradcem za t. i. negovske čelade do obdobja 1941-1945, ko je bilo to območje upravljano kot del takratne Spodnje Štajerske.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
vipavec
# 18.03.2014 ob 19:59
Lepo, kaj pa vračilo slik iz italije? Vse je tiho.
roj193
# 18.03.2014 ob 21:27
Odlična novica. Ko bi jo le prebrali tudi Italijani, ki zadržujejo umetnine iz cerkva in samostanov slovenske Istre. Že več kot 40 let so gluhi za prošnje in zahteve koprske škofije in v novejšem času tudi države Slovenije. Morda bo graški zgled ponovno okrepil prizadevanja za njihovo vrnitev.
Alchemist
# 18.03.2014 ob 21:52
Avstrijci so očitno res civilizirani ljudje, da bi nam Italijani vrnili zasežene umetnine in arhive, to pa se čedalje bolj oddaljuje v prihodnost, oz. se temu krčevito upirajo.
Alchemist
# 18.03.2014 ob 22:00
Naj še na to opozorim.

Arhiv stare koprske komune je ogromen. Ko so ga italijani odnesli, je bil zasilno popisan, sestavljalo pa ga je 57 škatel polnih materiala. Danes mislim, da hrani Koprski pokrajinski arhiv samo eno od teh škatel, ta pa obsega sedanjo bogato zbirko listin, več obsežnih fondov koprskih plemiških družin in del arhiva komuna (notarske knjige in podobno). Kaj šele skrivajo vse ostale škatle.

Pa nebi bil problem, če bi Italijani vse to gradivo hranili primerno in ga nudili raziskovalcem v vpogled. Gradivo je že ves čas povsem nedostopno in uradno sploh ne obstaja. Zato tudi o preteklosti nekdanje istrske prestolnice vemo bore malo...
kumimonster
# 18.03.2014 ob 20:07
Lahko bi jim še ležarino zaračunali.
Kazalo