V delih Natana Eskuja je prisotna komična figuralika. Foto: Facebook Kino Šiška/Polona Eržen
V delih Natana Eskuja je prisotna komična figuralika. Foto: Facebook Kino Šiška/Polona Eržen
Avtor razstave Natan Esku. Foto: Facebook Kino Šiška/Polona Eržen

S pregledno razstavo Betelgeza šišenski center urbane kulture nadaljuje cikel mladih ustvarjalcev, ki je namenjen predstavljanju najrazličnejše sodobne produkcije mlajše generacije umetnikov.

Natan Esku ima za seboj številne samostojne in skupinske razstave, leta 2009 pa je prejel nagrado Mednarodnega bienala ilustracije Zlatno pero Beograda za inovativno delo, ki nerazdružljivo povezuje poezijo z ilustracijo. Na splošno je zanj znano, da gre za ustvarjalca, ki ga ženejo radovednost, želja po eksperimentiranju, predvsem pa ogromna strast do dela.

Poleg ilustracije se je uveljavil na različnih - tudi navidezno ločenih - področjih vizualne umetnosti, kot so slikarstvo, kiparstvo, grafično oblikovanje, fotografija, scenografija, oblikovanje interjerjev ter razvoj likov za lutkovno gledališče in animacijo.

Kot je v spremnem besedilu razstave zapisala Nina Ivančič, je v njegovih delih prisotna komična figuralika, ki zgodbo pripoveduje sama zase. Zanje so značilne odločna črna linija, močne osnovne barve in kontrasti, veliko je tudi poigravanja z besedami. Celota elementov tvori nezgrešljiv avtorjev pečat, ki ostaja odporen proti sociokulturnim tokovom.

Njegovo delo pa krasi tudi nekatere interjerje in eksterjerje, tako je na primer poslikal ravno zunanjost Kina Šiška.