Ponovno odprtje svetu sporoča, da je muzej treba vrniti na zemljevid kulturnih inštitucij in turističnih atrakcij. opozarja minister Rašid. Foto: AP
Ponovno odprtje svetu sporoča, da je muzej treba vrniti na zemljevid kulturnih inštitucij in turističnih atrakcij. opozarja minister Rašid. Foto: AP
Ko so džihadisti IS-jana spletu objavili posnetek, na katerem uničujejo starodavne umetniške artefakte, so Iračani v Bagdadu pripravili protest proti njihovim dejanjem. Foto: AP
vstopnice za muzej bodo stale 1500 dinarjev (malo več kot en dolar) za Iračane, deset ameriških dolarjev za tuje Arabce in 20 dolarjev za ostale tujce. Foto: AP

Slavnostni dogodek so Iračani izbrali za odgovor na nedavno uničenje predislamskih umetnin v Iraku, za katerega so krivi džihadisti Islamske države.

"Že več mesecev smo se pripravljali na ponovno odprtje muzeja, saj mora biri ustanova dostopna vsem," je dejal iraški minister za turizem in arheološko dediščino Qais Husein Rašid. Poudaril je, da so jih dogodki v Mosulu na severu Iraka napeljali k temu, da so pohiteli in muzej ponovno odprli že v soboto, kot odgovor na uničenje predislamskih umetnin v Iraku.

Kot navajajo v muzeju, od koder so leta 2003 ukradli 15.000 eksponatov, jim je uspelo v institucijo vrniti 4300 eksponatov. "Še vedno pa na trgu poizvedujemo za okoli 10.000 eksponati. A tiste najpomembnejše smo dobili nazaj," je dodal Rašid.

Premier Hajder al Abadi pa je ob odprtju muzeja dejal: "Sporočilo iz Bagdada, z območja nekdanje Mezopotamije, je jasno: Ohranili bomo civilizacijo in izsledili bomo tiste, ki jo hočejo uničiti."

Brezumno uničenje
Pripadniki skrajne skupine Islamska država (IS) so v Mosulu na severu Iraka s kladivi uničili številne neprecenljive antične artefakte, med drugim velike kipe iz obdobij antičnih asirskega in partskega cesarstva, stare tudi več kot 2600 let. Vandalizem je dokumentiran na pretresljivem videoposnetku, ki so ga konec februarja objavili skrajneži. Na okoli pet minut dolgem posnetku je med drugim videti tudi, kako pripadniki IS z vrtalnikom uničujejo veličasten asirski granitni kip krilatega bika na arheološkem najdišču v pristanišču Nergal v Mosulu.

Džihadisti so v Mosulu med drugim uničili več deset kipov iz mesta Ninive iz sedmega stoletja pred našim štetjem. Ninive je bilo v tem obdobju najverjetneje največje in najpomembnejše mesto na svetu.

Uničenje umetnin je izzvalo ogorčenje po vsem svetu, generalna direktorica Unesca Irina Bokova pa je v četrtek tudi zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

Tragedija Bud iz Bamijana se ponavlja
Uničenje umetnin v Mosulu je največja katastrofa, ki je zadela iraško kulturno dediščino po ropanjih v bagdadskem muzeju med ameriško invazijo leta 2003. Strokovnjaki so uničevanje umetnin v Mosulu primerjali z uničenjem dveh ogromnih kipov Bude, vklesanih v skalo blizu kraja Bamijan v osrednjem delu Afganistana, ki so ga leta 2001 izvedli talibani.