Razburkano morje, ujeto v nevihto, je eden slikarjevih največkrat upodobljenih motivov. Foto: EPA
Razburkano morje, ujeto v nevihto, je eden slikarjevih največkrat upodobljenih motivov. Foto: EPA
Ivan Ajvazovski
Morski motivi se pojavljajo na okoli 4.000 njegovih del. Foto: EPA

Tretjakovski galeriji so na ogled postavili del bogate zbirke - v njej je okoli 6.000 del -, enega najbolj znanih ruskih slikarjev, Ivana Ajvazovskega, mojstra morskih pejsažev.

Prav danes mineva 199 let od njegovega rojstva v Feodoziji na krimskem polotoku, pristaniškem mestu ob Črnem morju, kjer je odraščal v armenski družini. Prve potege s čopičem po platnu je naredil pod vodstvom feodozijskega arhitekta Kocka. Po izobraževanju na carski akademiji za umetnost, kjer je diplomiral z odliko in prejel štipendijo za Evropo, je potoval po Evropi - kratek čas je tudi živel v Italiji, Afriki, Aziji, Amerikah ter na Bližnjem vzhodu. Po vrnitvi v Rusijo so ga imenovali za glavnega slikarja ruske mornarice.

Romantični slikar se je v svoji 60 let trajajoči karieri podpisal pod okoli 6.000 slik, kar ga uvršča med najbolj plodne umetnike njegovega časa. Na skoraj dveh tretjinah del so upodobljeni burja, nevihte in brodolomi, med njegovimi zelo priljubljenimi motivi pa so bili tudi prizori bitk, tem iz armenske zgodovine in tudi portreti. Imel je izjemen umetniški spomin in je lahko naslikal motiv, ki ga je videl le za hip, ne da bi narisal vsaj osnutek.

Že za časa svojega življenja eden najbolj prepoznanih ruskih umetnikov
Že v času svojega življenja je postal slaven umetnik, tako znotraj kot zunaj ruskih meja, kar je bilo v tistih časih velika redkost. Med drugim je imel več samostojnih razstav v Evropi in ZDA, skupno pa je imel kar 55 samostojnih razstav, za svoja dela pa je prejel tudi več različnih nagrad. Njegova dela hranijo v več ruskih, ukrajinskih in armenskih muzejih, kot tudi v zasebnih zbirkah.

Sam je leta 1880 v Feodoziji odprl lastno galerijo, po svoji smrti pa je vsa dela podaril mestu.

Za ogled razstave v Moskvi vlada veliko zanimanje, saj so še pred odprtjem razstave, ki bo na ogled do 20. novembra, prodali več kot 20.000 vstopnic, skupno pa pričakujejo 300.000 obiskovalcev.