O umetnosti Tince Stegovec je umetnostni zgodovinar, likovni kritik in pesnik dr. Milček Komelj ob podaritvi 52 grafik Belokranjskemu muzeju 2015 med drugim zapisal:
O umetnosti Tince Stegovec je umetnostni zgodovinar, likovni kritik in pesnik dr. Milček Komelj ob podaritvi 52 grafik Belokranjskemu muzeju 2015 med drugim zapisal: "Pripovedne segmente in likovne nadrobnosti Tinca Stegovec rada povzdiguje v sicer vselej krhko monumentalnost, enako jasne kot osnovna kompozicijska zamisel pa so tudi njene geometrijsko ostrorobe ali zaokrožene stilizirane oblike, kompozicijska razmerja ter tonske oziroma svetlobne povezave in zlasti v reliefnih barvnih jedkanicah in akvatintah – poduhovljeno sijoča barva. Zaradi take jasnosti in čistosti je slikar Veno Pilon njene grafike imenoval kar "deviške"." Foto: Arhiv MGLC
Mito Gegič, My Father My King, 2012
Mito Gegič, My Father My King, 2012. Foto: Spletna stran MG
Sanela Jahić: Prepih, MG MSUM, 2015
Sanela Jahić: Prepih, MG MSUM, 2015 Foto: MG MSUM

Priznanji za leto 2016 prejmeta akademska slikarja Mito Gegič in Sanela Jahić. Dobitnikom bodo nagrado in priznanji podelili danes v Moderni galeriji.

40 samostojnih razstav doma in po svetu
Tinca Stegovec se je rodila leta 1927 na Planini pri Črnomlju. Slikarstvo je študirala na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, kjer je končala tudi specialko za grafiko pri profesorju Božidarju Jakcu. V grafiki se je študijsko izpopolnjevala v Parizu in Italiji, pozneje je študijsko prepotovala velik del sveta. Poučevala je na različnih šolah in v Pionirskem domu v Ljubljani, pa tudi na gimnaziji v Stični. Poleg pedagoškega dela se je ukvarjala z likovno publicistiko. Sodelovala je na umetniških kolonijah doma in v tujini, za svoje delo je prejela več nagrad.

Stegovčeva je grafičarka, ki ji ne manjka čustvenosti. Njena risba je čista in pregledna, vsa njena umetnost je poduhovljena in globoko osebna. Njena sprva realistična grafika se je pozneje poglobila s primesjo ekspresionizma in z liričnimi meditacijami.

Grafika in risba sta tudi medija, ki predstavljata sklenjeno in dolgoletno jedro njene ustvarjalnosti. Je ena redkih predstavnic ljubljanske grafične šole, vendar se od njenih splošnih značilnosti razlikuje po barvi v grafiki. Njene barve niso temno zamolkle, rjave ali patinaste, ampak sijoče in jasne z obilico modrih, rumenih in rdečih tonov. Ukvarja se tudi s slikarstvom, ki ga enako kot grafiko utemeljuje z natančno risbo in čistimi barvami v svetlih tonih. V njenem slikarstvu prevladujeta pokrajina in portret, so zapisali podeljevalci nagrade.

Umetnost, ki izhaja iz matematičnih modelov in algoritmov
Gegič svojo likovno govorico razvija v sozvočju s sodobnimi vizualnimi praksami, vendar pri tem ne prekinja s tradicionalnimi mediji. Njegovo slikarstvo izhaja iz interpretacije digitalne podobe, presajene v slikarsko polje. Končni posnetek ali avtorjeva interpretacija digitalnega zapisa je dokončna predstava vidnega, od česar pa se ustvarjalec načeloma čustveno povsem distancira.

Gegič se je rodil leta 1982 v Ljubljani. Končal je študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), kjer trenutno obiskuje slikarsko specialko pod mentorstvom profesorja Zmaga Lenardiča. Od 2005 predstavlja svoja dela na samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. Prejel je že več nagrad in priznanj.

Multimedijski razmislek o našem mestu v družbi
Jahićeva je intermedijska umetnica, ki gradi vizualno in tehnološko podprte kinetične objekte in naprave. S tehnološkimi orodji problematizira družbo in posameznike v njej. V svoji novejši produkciji postavlja raziskovanje kompleksnih odnosov med tehnologijo in družbo ter posamezniki in njihovo identiteto neposredno v kontekst kritike kapitalističnih produkcijskih odnosov.

Jahićeva se je rodila leta 1980 v Kranju. Na ALUO je leta 2008 diplomirala na oddelku za slikarstvo, leta 2010 je končala podiplomski študij mednarodne smeri Umetnost v javnem prostoru in nove umetniške strategije na Bauhaus Univerzi v Weimarju. S svojimi deli se je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Bila je večkrat nagrajena.

Ustanovitelji nagrade so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ALUO ter Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo še Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrado podeljujejo od leta 1969, priznanji bodo letos podelili četrtič, so sporočili iz ZDSLU-ja.