Strokovnjaka ocenjujeta nastalo škodo na sliki. Foto: TST Art of Discovery Co
Strokovnjaka ocenjujeta nastalo škodo na sliki. Foto: TST Art of Discovery Co
Paolo Porpora
Stroške popravila slike bo poravnala zavarovalnica. Foto: TST Art of Discovery Co

Organizatorji razstave Leonardo: Images of a Genius (Leonardo: Podobe genija), ki gostuje v Tajpeju, so za medije že objavili posnetek fanta v supergah, kratkih hlačah in majici, ki po nesreči z roko, v kateri ima pločevinko, naredi luknjo v umetnino, vredno milijon in pol dolarjev. Takoj po nesreči se zastrmi v sliko cvetja, olje na platnu umetnika Paola Porpore, v kateri je zazijala luknja v velikosti njegove pesti, in se osuplo ozira okrog sebe.

Popravila mu ne bo treba plačati
Organizatorji od fantove družine ne bodo zahtevali poravnave stroškov za restavracijo slike, je poročala televizija Focus Taiwan. Kurator Sun Či-hsuan je že komentiral, da je fanta zelo strah, ampak da za nesrečo ni kriv, slika, ki je del zasebne zbirke, pa je bila tako ali tako zavarovana.

Razstava, ki se lahko pohvali tudi z več portreti Leonarda, predstavlja 55 umetnin, "izposojenih od najuglednejših zbirateljev umetnosti z vsega sveta," kot jo oglašujejo organizatorji. "Vse slike na razstavi so avtentični kosi, zelo redki in dragoceni," so zapisali na svoji strani na Facebooku. "Ko so ta dela enkrat poškodovana, so trajno poškodovana."

Baročno tihožitje
Porpora je bil vodilen umetnik tihožitij, ki je ustvarjal v baročnem slogu, večinoma prizore s cvetjem in sadjem. Poškodovano je bilo dva metra visoko platno Cvetje, na katerem je upodobil sončnice, vrtnice, tulipane in naglje. Cvetje je edino ohranjeno Porporovo delo, ki je podpisano;

nastalo je leta 1660. Umetnik se je rodil v Neaplju, kasneje pa se je preselil v Rim, kjer je delal za družino Chigi.

Podobne nesreče so presenetljivo pogoste
Mladoletnik pa še zdaleč ni edini v "klubu" nenamernih vandalov: leta 2006 se je neki moški v muzeju Fitzwilliam v Cambridgeu spotaknil čez svojo vezalko in pri padcu razbil tri tisoč tristo let stare kitajske vaze. Potem je tu še gospa, ki se je leta 2010 v newyorškem Metropolitanskem muzeju opotekla v Picassovo sliko in v njej pustila 15 cm dolgo raztrganino. Morda največji nerodnež pa je bil igralniški mogotec Steve Wynn, ki je s komolcem predrl Picassovo umetnino Le Rêve (1932). Kljub temu je sliko leta 2013 na dražbi prodal za rekordnih 155 milijonov dolarjev.

Seveda pa se tudi nerodneži ne izognejo vedno posledicam: lani je bil možak v Dublinu obsojen na šest let zapora, ker je naredil luknjo v platnu Clauda Moneta, vrednem deset milijonov evrov (čeprav je trdil, da se je sesedel zaradi težav s srcem, so mu prepovedali tudi vstop v vse galerije).