Umetniška dela se pač ne pošiljajo z navadno pošto ... Foto: EPA
Umetniška dela se pač ne pošiljajo z navadno pošto ... Foto: EPA

Pri neki norveški umetnostni galeriji so skrušeno priznali, da se je med pošto izgubila Rembrandtova jedkanica, vredna skoraj 7.000 evrov. Odločili so se namreč za pošiljko brez zavarovanja in možnosti sledenja.

Galerija Soli Brug v Greaakerju, ki leži 80 km južno od Osla, je delo, ki izvira iz leta 1658, kupila od neimenovanega britanskega trgovca, zdaj pa je izgubljeno med kupi pošte z vseh koncev Norveške.

Odločili so se za navadno pošiljko, saj se jim je zdela takšna z zavarovanjem predraga, je povedal Ole Derje, ki vodi galerijo, v kateri so poleg Rembrandtovih na ogled še dela drugih zvenečih slikarskih imen, kot so Goya, Munch in Dali. Poštar je Derjeju sicer dostavil obvestilo, da ga pošiljka čaka na pošti, a je tam niso našli.

Seveda pošta ne ponuja kompenzacije za izgubo pošiljke v celotni vrednosti njene vsebine, v galeriji bodo dobili največ 137 evrov odškodnine.

Predstavnica norveške pošte Hilde Ebeltoft-Skaugrud je medijem povedala, da jim je žal za izgubo pošiljke, za vnaprej pa strankam priporočajo, da tovrstnih pošiljk ne pošiljajo po navadni pošti.