Ledino sta orala akademski slikar, grafik, keramik in ilustrator Karel Zelenko in žena Sonja. Foto: Ljubljanski grad
Ledino sta orala akademski slikar, grafik, keramik in ilustrator Karel Zelenko in žena Sonja. Foto: Ljubljanski grad
Ljubljansko Galerijo Furlan v Črnučah že osemnajst let vodi Suzana Hrovat. V tej galeriji so na ogled dela iz dveh ciklov - Muze in Morja, ob odprtju razstave so govorili še o monografiji, ob čemer je Rok Zelenko poudaril, da je ne bi bilo, če ne bi bilo Galerije Furlan. Foto: Galerija Furlan
Karel Zelenko: Piknik / Picnic, 1969, tehnika: jedkanica
Karel Zelenko: Piknik / Picnic, 1969, tehnika: jedkanica. Foto: NLB
Sonja Rauter Zelenko
Sonja Rauter Zelenko: Žena s temnim ogrinjalom, 1980, engoba, glazura in nadglazurna poslikava, višina 30 cm. Foto: ZDSLU
Rok Zelenko in Suzana Hrovat
Rok Zelenko in Suzana Hrovat. Foto: RTV SLO/Darja Korez-Korenčan
Monografija o delu Roka Zelenka.
Monografija o delu Roka Zelenka. Foto: RTV SLO/Darja Korez-Korenčan
Voščilnice z grafikami Nine Zelenko.
Voščilnice z grafikami Nine Zelenko. Foto: RTV SLO/Darja Korez-Korenčan

Ledino sta orala akademski slikar, grafik, keramik in ilustrator Karel Zelenko in njegova žena Sonja, sledila sta jima sin Rok in hči Nina, oba danes priznana umetnika, po poti umetniškega ustvarjanja pa stopata tudi Rokova sinova Marko in Martin, prvi se je zapisal kiparstvu, drugi pa vizualnim komunikacijam.

Akademski slikar Rok Zelenko je že od otroštva opazoval očeta v ateljeju, zato ni čudno, da ga je prevzela čarobnost barv in slikarskih platen. Oče Karel Zelenko je bil pobudnik srečevanja številnih umetnikov v priljubljeni istrski vasici Grožnjan. Njegova prizadevanja je pozneje nadaljeval sin Rok, ki si je tam uredil tudi svoj dom, kjer najraje ustvarja skupaj z ženo Leo, učiteljico likovnega pouka.

Rok Zelenko velik del svojega bogatega opusa, v katerem ohranja tradicijo figurativnega izražanja, redno predstavlja na Hrvaškem in v Sloveniji, sicer pa je imel do zdaj že več kot 160 samostojnih razstav, sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah. Njegova dela so razpršena po vsem svetu, med drugim je razstavljal v Milanu, Münchnu in Berlinu.

Te dni razstavlja na Ljubljanskem gradu slike v akrilni tehniki, skozi katere izraža svoj odnos do erotike, vere, mitologije in filozofije. Gre za štiri cikle, ki so poleg drugih predstavljeni tudi v zajetni monografiji z naslovom Pictia. Ta monografija pa je povezana tudi z ljubljansko Galerijo Furlan v Črnučah, ki jo že osemnajst let vodi Suzana Hrovat. V tej galeriji so na ogled dela iz dveh ciklov - Muze in Morja, ob odprtju razstave so govorili še o monografiji, ob čemer je Rok Zelenko poudaril, da je ne bi bilo, če ne bi bilo Galerije Furlan.

Ob teh besedah se velja zamisliti nad tem, da tudi veliki umetniki nimajo vedno tega privilegija, da bi stroka v okviru neke državne kulturne ustanove predlagala in gmotno podprla monografijo o njih. Vsakdo se trudi po svojih močeh, išče sponzorje, donatorje in kontakte tistih, ki bi bili pripravljeni kaj primakniti, da bi lahko dostojno v tiskani obliki predstavil svoj opus.

Rok Zelenko je bil vedno velik entuziast, že takrat, ko je nadaljeval dejavnosti svojega očeta v Grožnjanu in organiziral srečanja umetnikov ter tvoril most povezovanja med Slovenijo, Hrvaško in svetom.

Franco Migliaccio iz Milana je v monografiji med drugim zapisal: "Rokov ustvarjalni izvir se zdi neusahljiv. Gre za edinstveno osebnost, ki zna do popolnosti uporabiti svoj umetniški dar in raznolike težnje. Te ga usmerjajo zdaj v domišljijo, spet drugič v občutek za stvarno, v sposobnost abstrakcije ali v natančen opis tistega, vključno s sanjami, občutji in čustvi, kar je po svoji naravi neopisljivo. Pravi sodobni vizionar, ki se upira enolični neproblematičnosti globalizacije."

V zajetni monografiji, katere spremno besedo je napisala Nives Marvin, kustosinja razstave na Ljubljanskem gradu, se Rok Zelenko za pomoč pri izdaji zahvaljuje številnim posameznikom, prijateljem, družinam, društvom, manjšim podjetjem in šolam, ki so tako ali drugače pomagali pri podpori temu projektu. Med njimi je tudi Suzana Hrovat s svojo Galerijo Furlan, ki je bila po besedah Roka Zelenka pomemben kamenček v tem mozaiku. Prav v tej galeriji so namreč nastajale fotografije njegovih del, njihov izbor in še veliko vsega, kar se včasih zdi obrobno in nepomembno, a je ključno za izid takšnega dela, kot je fotomonografija z vmesnimi razmišljanji umetnika o svoji umetniški poti v posameznih obdobjih, v katerih je od osemdesetih let do danes nastalo kar petnajst obsežnih ciklov slik in keramike.

Čeprav je Galerija Furlan nekoliko odmaknjena od središča Ljubljane, ima pomembno vlogo pri širjenju kulture v Črnučah in širše. V prikupnem ambientu, ki ga je projektiral arhitekt Danilo Lapajne, poleg razstav poteka občasno več različnih kulturnih prireditev, saj Suzana Hrovat na široko odpira vrata umetniškim ustvarjalcem. S postopnim razstavnim in prodajnim programom likovnih del, grafike, okrasne in uporabne keramike, fotografij, umetniško oblikovanih voščilnic in unikatnega nakita je stkala vezi s številnimi umetniki, ljubitelji umetnosti in zbiratelji. Galerija se lahko ponaša predvsem z deli članov družine Zelenko in družine Perko, pa Mihe Maleša, sicer pa premore tudi veliko umetnin drugih avtorjev: Zorana Antona Mušiča, Maksima Gasparija, Maksima Sedeja, Franceta Godca, Bojana Klančarja, Nikolaja Omerse, Lučke Šparovec, Svetlane Rodič Jakimovske, Darje Štefančič, Urške Nine Cigler, pa kiparjev Viktorja Plestenjaka, Luja Vodopivca, Jožeta Töniga, fotografov Oskarja Karla Dolenca, Tihomirja Pinterja in Lada Jakše.

Že ob vstopu v Galerijo Furlan se prijetno počutimo, saj se pred nami odpre domiselno opremljen prostor s slikami na stenah, z miniaturno keramiko in nakitom v vitrinah, na policah pa vidimo estetsko oblikovane voščilnice z grafikami Nine Zelenko.

V tem predprazničnem času, ko nam v raznih hipermarketih ponujajo cenene izdelke iz Kitajske in od drugod, je vredno razmisliti o obisku te galerije, kjer lahko najdemo kaj unikatnega za naše najdražje, nekaj, kar ni podvrženo okusu povprečnega potrošnika. Ta zasebna galerija ima tisto, česar velike nimajo: domačnostno vzdušje, kjer vas sprejme prijazen nasmeh Suzane Hrovat, ki zna svetovati, če ste v zadregi glede daril, pa tudi glede opreme vašega doma ali poslovnega prostora. Gospa Hrovat si želi, da bi okrogli jubilej - dvajsetletnico galerije čez dve leti - dočakala s še bolj intenzivnim prepletom likovne, glasbene in literarne umetnosti, kar bi vtisnilo galeriji pečat manjšega kulturnega hrama, ki premore velike in male umetnine, predvsem pa zvrhano mero posluha za širjenje kulture med različne generacije od blizu in daleč.

Darja Korez-Korenčan