Žametni copatki s krznom, ki jih je sredi 19. stoletja nosil princ Andrew Edward, kasneje kralj Edvard VII. Foto: Reuters
Žametni copatki s krznom, ki jih je sredi 19. stoletja nosil princ Andrew Edward, kasneje kralj Edvard VII. Foto: Reuters
Škatlice, v katerih so hranili mlečne zobe potomcev kraljice Viktorije. Foto: Reuters

V Buckinghamski palači, uradni rezidenci britanske kraljice, so - dokaj po naključju ravno v dneh po prvem rojstnem dnevu malega princa Georgea, potomca najverjetnejšega prihodnjega britanskega kralja Williama - pripravili razstavo Kraljevsko otroštvo, na kateri so na ogled igrače, darila, oblekice in celo replika torte, s katero so se leta 1853 sladkali na krstu princa Leopolda, osmega potomca kraljice Viktorije.

Gre za nabor predmetov z zgodovinskim razponom več kot 250 let, povezanih z odraščanjem več generacij britanske kraljeve družine. Razstava bo v sklopu poletnega odprtja Buckinghamske palače, v okviru katerega javnosti omogočijo dostop v 19 soban velikanskega poslopja, na ogled v plesni dvorani in veliki jedilnici.

Veličastna palača, a tudi družinski dom
Glede na zelo javno in uradno podobo Buckinghamske palače se kaj hitro zgodi, da pozabimo, da gre tudi za družinsko domovanje, ki ga je leta 1762 kupil kralj Jurij III. Tam si je z ženo, kraljico Charlotte, želel ustvariti topel in prijeten dom. Leta 1837 se je v palačo kmalu po prevzemu prestola preselila kraljica Victoria, a je velikanska graščina kmalu postala premajhna za njeno hitro rastočo družino, zato so ji kmalu dodali prizidek z otroškimi sobami in spalnicami. Sedanja kraljica Elizabeta II. se je v palačo s starši preselila pri 10 letih, kot mati pa se je vanjo vrnila leta 1952 po smrti svojega očeta, kralja Jurija VI. Vsi štirje Elizabetini potomci so velik del svojega otroštva prebili prav tam, med drugim piše na spletni strani razstave.

Predmete za razstavo, ki bo na ogled do konca septembra, so poleg uradnih arhivov prispevali tudi člani kraljeve družine, ki so med drugim odstopili osebne fotografije in filmske posnetke. Poleg fotografskih utrinkov prilagamo izbor posnetkov zdaj 88-letne kraljice, ki je lani postala prababica, kot male deklice.