Tate Sensorium - ne zgolj gledanje, temveč celostna umetniška izkušnja. Slike Francisa Bacona, Davida Bomberga, Richarda Hamiltona in Johna Lathama bodo dopolnjene z zvoki, vonji, okusi in vibracijami, ki jih bo mogoče začutiti brez dotika. Vsi dražljaji posameznih čutov so narejeni specifično za posamezno sliko. Foto: EPA
Tate Sensorium - ne zgolj gledanje, temveč celostna umetniška izkušnja. Slike Francisa Bacona, Davida Bomberga, Richarda Hamiltona in Johna Lathama bodo dopolnjene z zvoki, vonji, okusi in vibracijami, ki jih bo mogoče začutiti brez dotika. Vsi dražljaji posameznih čutov so narejeni specifično za posamezno sliko. Foto: EPA
false
Na fotografiji je slika Richarda Hamiltona This is Tomorrow iz umetnikove retrospektive v galeriji Tate Modern leta 2014. Na razstavi Tate Sensorium bo Hamiltonova slika Interior II dopolnjena z vonjem parfuma iz 40. let prejšnjega stoletja, obdobja, ki ga prepoznamo na sliki. Foto: EPA

"Galerije so čez vse vizualne. A ljudje niso - možgani razumejo svet s kombiniranjem vsega, kar sprejmejo iz vseh petih čutov," so ob razstavi Tate Sensorium, ki bo postavljena od 26. avgusta do 20. septembra, zapisali v galeriji.
Za razstavo so se združili strokovnjaki vonja, zvoka in čokoladni mojstri, da bi obiskovalcem edinstvene galerijske izkušnje ponudili možnost, da okusijo, otipajo, zavonjajo in prisluhnejo umetnosti.
Ob razstavljenih delih Francisa Bacona, Davida Bomberga, Richarda Hamiltona in Johna Lathama bodo dražljaji za vse čute spodbujali obiskovalčeve spomine in domišljijo ter tako ponujali novo doživetje likovnih del.
Inovativen način predstavljanja umetnosti s pomočjo novih tehnologij
Projekt, ki ga je zasnovala kreativna agencija Flying Objects je za svojo zasnovo prejel tudi drugo IK-nagrado, ki so jo galerije Tate ustanovile z namenom raziskovanja inovativnih načinov za predstavljanje in dojemanje britanske umetnosti s pomočjo novih tehnologij. Za razstavo so tako denimo uporabili tehnologijo za usmerjen 3D-zvok, ki deluje le na ozko določenih področjih galerije, sistem za sproščanje različnih vonjav, stroje za fokusiran ultrazvok, ki vibrira na obiskovalčevi roki brez dotika, čokoladni mojster in 'izumitelj hrane' pa je razvil jedilne produkte, ki poleg okusa stimulirajo tudi občutenje teksture.
Vizualna umetnost je lahko navdihnjena z doživljaji drugih čutov
"Naši čuti delujejo skupaj, ne v vakuumu," je povedal producent Tate Media Tony Guillan. "Čeprav slikarji delujejo na področju vizualnega, so morda bili navdihnjeni z nevizualnimi stvarmi. Morda so Bacona navdihnile stvari, ki jih je slišal, okusil ali otipal," je dodal.
Baconova slika Figure in a Landscape iz leta 1945 je tako dopolnjena z zvokom, okusom in vonjem, med drugim so se na abstraktno kompozicijo slike odzvali s posebno slaščico, ki je videti kot čokolada, a popolnoma drugačnega okusa. Interior II Richarda Hamiltona (1964), ki upodablja igralko iz 40. let prejšnjega stoletja, dopolnjuje vonj parfuma, kakršni so bili popularni v tem času. Lathamovo sliko Full Stop (1961) dopolnjuje ultrahaptičen stroj, na katerega bo obiskovalec lahko položil roke in začutil teksturo slikovne površine.