"Galerija Tate Modern je bila katalist za spremembo v načinu, kako VB gleda na umetnost," je nekoč izjavil sir Nicholas Serrota. "Pomagala je preobraziti odnos publike do sodobne in moderne umetnosti." Foto: Hayes Davidson
Tate Modern
Lanska razstava Henrija Matissa je s 562.000 obiskovalci postala najbolj obiskana razstava v Tate Modernu od njegovega odprtja leta 2000. Foto: AP

Londonska galerija Tate Modern bo junija prihodnje leto zaživela v popolnoma prenovljeni podobi. Ponašala se bo s 60 odstotkov večjim razstavnim prostorom in novo razpostavitvijo svojih razstavnih predmetov. Obenem bodo galeriji pripojili še desetnadstropno stavbo (The Switch House), zgrajeno na nekdanjem naftnem skladišču, ki bo ponujala panoramsko razgledno teraso.


Uradno odprtje galerije moderne umetnosti Tate bo 17. junija, dan predtem pa si bodo prenovljeno galerijo lahko vodeno ogledali šolarji.

"Tako daleč ni šel še nihče"
V prenovljeni galeriji si bo mogoče ogledati dela več kot 250 umetnikov, od najbolj priljubljenih umetnin iz galerijske zbirke do novih pridobitev. Obenem bo galerija umetnikom omogočala več načinov predstavitve del, ponujala pa bo tudi širok nabor obraz stavnih vsebin, obljubljajo v Tate Modern, pa tudi prostor, kjer se bodo ljudje lahko srečevali, izmenjevali ideje ali sodelovali pri dogodkih. "V resnici bo to čisto drugačen muzej," obljublja odhajajoči direktor Chris Dercon. "Nismo edini na svetu, smo pa edini, ki so to peljali tako daleč."

Novo zgradbo, ki bo stala južno od dosedanje, je oblikoval arhitekturni biro Herzog & de Meuron - isti, ki je izvirno termoelektrarno spremenil v današnji Tate Modern. Sledili so zahtevam občinstva, ki "v 21. stoletju od muzejev pričakuje več", radi pa bi ljudem ponudili "različne vrste prostorov".

Tate Modern je ob odprtju presegla vsa pričakovanja
Galerije Tate, kamor poleg Tate Modern sodijo še Tate Britain, Tate Liverpool in Tate St Ives, so v obdobju med letoma 20014 in 2015 imele rekorden obisk - 7,9 milijona obiskovalcev. Med vsemi galerijami je bila najbolj obiskana prav Tate Modern, ki je pritegnila 5,7 milijona obiskovalcev (v času odprtja so galeriji napovedovali dva milijona obiskovalcev letno). Obisk muzeja je, kot najbrž veste, brezplačen, njegov uspeh pa je revitaliziral celotno dogajanje na južnem bregu reke Temze.