Prvič odkar so arheologi leta 1922 stopili v Tutankamonovo grobnico, je njene zaklade mogoče videti v originalni postavitvi in razvrstitvi po posameznih delih grobnice. Foto: Spletna stran razstave
Prvič odkar so arheologi leta 1922 stopili v Tutankamonovo grobnico, je njene zaklade mogoče videti v originalni postavitvi in razvrstitvi po posameznih delih grobnice. Foto: Spletna stran razstave
Razstavljene replike so izdelali egiptovski obrtniki v sodelovanju s strokovnjaki arheološke stroke. Foto: tut-ausstellung.at
Zahi Hawass
Eden izmed spremljevalnih dogodkov razstave je tudi predavanje slavnega Zahija Havasa, nekdanjega egiptovskega ministra za starine, ki v Gradec prihaja 8. junija. Njegovo predavanje je naslovljeno "Odkrivanje Tutankamona - od Howarda Carterja do DNK". Foto: EPA

Na razstavi je mogoče videti več kot tisoč replik predmetov, tako kot so jih pred stotimi leti odkrili arheologi oziroma pred 3.000 leti zakopali Tutankamonovi podaniki.

Postavitev z naslovom Tutankamon - njegova grobnica in zakladi od prve postaje v Zürichu leta 2008 potuje po Evropi, doslej pa se je najbližje Sloveniji ustavila prav v Gradcu, kjer bo na ogled do konca julija. Že zdaj je število obiskovalcev preseglo vsa pričakovanja, saj je to doslej najbolje obiskana gostujoča razstava na graškem sejmišču. Prav ta teden so našteli že 30.001 obiskovalca.

Po stopinjah raziskovalcev
Razstava obiskovalca postopno vodi iz sobane v sobano, tako kot so tudi raziskovalci odkrivali skrivnosti grobnice mladega faraona in njegovih zakladov. Predmeti so razstavljeni tako, kot so jih našli. Zadnja postaja je po vrsti sarkofagov seveda znamenita Tutankamonova zlata posmrtna maska.

Originali varno shranjeni v Kairu
Zakladi iz Tutankamonove grobnice štejejo med najpomembnejša arheološka odkritja na svetu. Britanski egiptolog in raziskovalec Howard Carter je grobnico odkril leta 1922 v Dolini kraljev. Originale danes hrani Egipčanski muzej v Kairu.

Tutankamon je prestol zasedel leta 1332 pred našim štetjem, ko je bil star šele devet let. Njegova smrt devet let pozneje je še danes predmet številnih ugibanj, ob odkritju njegove grobnice, ki je bila ena redkih, ki je še niso osiromašili roparji in tatovi, pa so se ponovno obudile zgodbe o domnevnem prekletstvu mladega kralja.

Graška "niša" - poučne replike
Na graškem sejmišču, kjer so lani gostili že repliko najdišča kitajskih glinenih vojakov, s to razstavo nadaljujejo trend predstavljanja zgodovinskih dejstev in arheoloških odkritij s pomočjo poustvarjanja določenih zgodovinskih dogodkov in modelov. "Z modeli ne želimo nadomestiti originalov, temveč jih le smiselno dopolniti in vzbuditi zanimanje," pojasnjujejo.

Razstavljene replike so izdelali egiptovski obrtniki v sodelovanju s strokovnjaki arheološke stroke, koncept razstave, ki je delo arhitekta Rainerja Verbizha, pa je nastal na podlagi zapisov in načrtov Howarda Carterja ter skic in fotografij njegovega sodelavca Harryja Burtona. "Kombinacija klasičnih muzejskih sredstev in sodobnih medijev omogoča, da zgodovina ponovno oživi," poudarjajo na graškem sejmišču. "Na ta način je prvič po odkritju grobnice leta 1922 mogoče, da se zakladi spremljajo v originalni postavitvi in razvrstitvi po posameznih delih grobnice," izpostavljajo.

Ne gre za artefakte, gre za draž odkritja
Z razstavo želijo poustvariti vtise, ki jih pri svojem delu doživljajo arheologi. "Tu torej niso v ospredju sami predmeti, temveč njihovo odkritje, ki je bilo doslej dokumentirano le na črno-belih fotografijah ali slikah. Ta trenutek se po postavitvi najdenih predmetov v posamezne vitrine ali skladišča velikokrat izgubi."