Razstave
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 10 glasov Ocenite to novico!
Grand Hotel Union, Ljubljana (neznani avtor)
Na razstavi so predstavljene vsebine, povezane z življenjem v Ljubljani kot mestu v zaledju fronte, vpetim v vojno dogajanje. Skozi razstavo fotografij in poročanje o dogodkih iz tedanjih glasil zaživi utrip življenja v Ljubljani med 1. svetovno vojno. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Neznani avtor je v objektiv ujel vojne ujetnike, ki so bili zaprti na Ljubljanskem gradu. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Že takoj po katastrofalnih porazih avstro-ogrske armade v Galiciji ob začetku vojne so zaledna področja monarhije preplavile množice obubožanih beguncev. Po nekaterih podatkih naj bi bilo med 1. svetovno vojno zaradi različnih razlogov z domov pregnanih kar dva milijona avstro-ogrskih civilistov. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Dodaj v

Ljubljana, 1917: pomanjkanje, begunci in odhodi na fronto

Na ljubljanskem gradu razstava o življenju v prestolnici med veliko vojno
15. marec 2017 ob 08:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nova fotografska razstava na Ljubljanskem gradu bo časovni stroj v preteklost. Vrača nas v Ljubljano pred stotimi leti: v ospredju so znamenite ljubljanske lokacije in tematski sklopi, ki so zaznamovali življenje v mestu med vojno.

V Galeriji S na Ljubljanskem gradu bodo nocoj odprli gostujočo razstavo Muzeja novejše zgodovine z naslovom Ljubljana pred 100 leti. Po besedah kustosa razstave Marka Štepca bo na ogled 43 relativno redkih fotografij, ki bodo obiskovalca popeljale po družbenopolitičnem in kulturnem življenju v Ljubljani med prvo svetovno vojno.

Razstava je zastavljena kronološko, vse od avgusta 1914 do velike manifestacije oktobra 2018 na Kongresnem trgu ob razglasitvi ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Tematsko so na fotografijah v ospredju ujetniki, begunci, odhodi na fronto, bombardiranje, pomanjkanje hrane in razpad monarhije.

Ljubljančani so padali v Galiciji
Nekaj fotografij je iz muzejske fototeke, precej pa so si jih izposodili iz zasebnih zbirk. Tako so na ogled redke fotografije nadporočnika 17. pehotnega polka Henrika Obereignerja z odhodi vojakov avgusta 1914 na vojna bojišča. Kot je pojasnil Štepec, so bili vojaki iz Ljubljane del tretjega korpusa, zato jih je več kot 90 odstotkov odšlo v Galicijo, ki je veljala za eno najbolj krvavih bojišč. Leta 1915, ko se je odprla soška fronta, so vojake selili še tja.

Ljubljana je bila po besedah Štepca del neposrednega zaledja z bojno črto, zato se je večina javnih ustanov militarizirala, šole so se spreminjale v bolnišnice, prihajalo je vse več beguncev z vzhodnega bojišča, ki so se jim pozneje pridružili še primorski.

Tudi v zaledju je bilo hudo

Fotografije prikazujejo tudi stanje v Ljubljani po odhodu vojakov, ko so ostali le še ženske, otroci in starejši, ki so se morali soočati s prehransko krizo, z militarizacijo vsakdana, z ukinjanjem socialnih pravic, s spremembami delavnikov. Kot je pojasnil Štepec, je bil to tudi čas prisilnega dela ujetnikov, prvega bombnega napada s prvo žrtvijo in razglasov, kako ravnati ob letalskih napadih.

Vse to se na fotografijah kaže v drobnih utrinkih, ki združeni s podatki iz arhivskega gradiva tvorijo pripoved o tem, kako so živeli pred 100 leti.

Na razstavi je omenjenih tudi nekaj znanih imen, denimo Ivan Cankar, ki je bil poleg slikarja Ferda Vesela eden najbolj znanih političnih zapornikov na Ljubljanskem gradu, je še povedal Štepec, ki je razstavo pripravil s kolegico iz Muzeja novejše zgodovine Matejo Tominšek Perovšek.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
raknac navi
# 15.03.2017 ob 10:20
Dej ne tumbaj spet. Darwin ni nic kriv. Kot da bi za sneg pozimi krivil nekoga, ki je rekel da snega pada pozimi...
Ursus1984
# 15.03.2017 ob 10:46
"...velike manifestacije oktobra 2018 na Kongresnem trgu ob razglasitvi ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov".

Dobro vedet kaj nas čaka :)
at111
# 15.03.2017 ob 19:41
No sj Darwin mogoče res ni veliko kriv, ker so ga samo zlorabili za svoje agende. Pač ponavadi pravih imen javnost niti ne pozna, pač Darwin je samo javno prepoznana značka, v resnici so pa ta hudi zločinci stali daleč za njim in mu samo malo "pomagali" pri razvijanju in promociji njegove hipoteze, ki je bolj kot iskanju resnice sledila določenim politično okultnim agendam.
Ramus
# 15.03.2017 ob 10:44
Darwin ni nic kriv. Kot da bi za sneg pozimi krivil nekoga, ki je rekel da snega pada pozimi...

To bi res bilo krivično,... vendar v primeru dotičnega velja, da je ustvaril sneg, če uporabim tvojo primerjavo. Saj je sam Charles Darwin osebno zanesel svojo teorijo o naravnem izboru v človeško družbo, ter postal začetnik socialnega darvinizma.
Ramus
# 15.03.2017 ob 09:30
Rekli so, da je vojna biološka nujnost,...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Friedric
h_von_Bernhardi
Ramus
# 15.03.2017 ob 09:41
In Germany and the Next War, Bernhardi stated that war "is a biological necessity," and that it was in accordance with "the natural law, upon which all the laws of Nature rest, the law of the struggle for existence."

V svojem veliki uspešnici je Friedric zagovarjal tezo, da je vojna biološka nujnost, da je v skladu z zakonom narave, na osnovi katetega obstajajo vsi naravni zakoni, tudi zakon boja za preživetje,...

Res ti hvala striček Darwin, raje bi ostal pri teologiji, koliko gorja bi nam prihranil,...
Kazalo