Maria Lassing ni bila rojena v srečnem zakonu; sama z mamo se je leta 1926 preselila v Celovec. Zaradi izkušenj v otroštvu se je že zgodaj odločila, da
Maria Lassing ni bila rojena v srečnem zakonu; sama z mamo se je leta 1926 preselila v Celovec. Zaradi izkušenj v otroštvu se je že zgodaj odločila, da "poroka in otroci niso zanjo" - kar pa ne pomeni, da je odnosi med spoloma niso zanimali, o čemer pričajo njene slike. Foto: Albertina / Maria Lassing Foundation

Razstava, nastala v sodelovanju z Muzejem umetnosti Basel, bo na ogled do konca avgusta.

Razstava predstavi tudi širši javnosti neznana dela, s katerimi želijo osvetliti opus te prvovrstne predstavnice ženske avantgarde. V svoji ustvarjalni dobi je Maria Lassnig večkrat spremenila slog, ne pa tudi teme. V središču njenega zanimanja so vseskozi ostale impresije človeškega telesa. "Ne slikam telesa kot objekta, temveč občutke telesa," je nekoč povedala umetnica.

Marginalizirana v nacističnem režimu
Maria Lassnig (1919-2014), rojena na avstrijskem Koroškem, je leta 1941 začela študirati na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti v razredu Wilhelma Dachauerja, vendar je študij morala leta 1943 prekiniti, saj so nacisti njena dela označili za izrojeno umetnost. Študij je zato končala pri Ferdinandu Andriju in Herbertu Boecklu. Prvo samostojno razstavo je leta 1948 pripravila v Celovcu.

Njena kariera se je razvila, ko se je kot 60-letnica vrnila iz New Yorka na Dunaj, kjer je začela delovati kot profesorica umetnosti. Beneški umetnostni bienale jo je leta 2013 počastil z zlatim levom za življenjsko delo.