Delo z naslovom Hades in Perzefona, ki je izdelano iz poliranega nerjavečega jekla, prevlečenega s pozlato, stoji med kopijo Michelangelovega Davida in kopijo Donatellove skulpture Judita in Holofern. Foto: EPA
Delo z naslovom Hades in Perzefona, ki je izdelano iz poliranega nerjavečega jekla, prevlečenega s pozlato, stoji med kopijo Michelangelovega Davida in kopijo Donatellove skulpture Judita in Holofern. Foto: EPA
Jeff Koons
Jeff Koons: Bolščeča žoga. Foto: EPA

Pravzaprav gre za pozlato, s katero je ameriški kipar prevlekel skulpturo iz poliranega nerjavečega jekla. Med kopiji Michelangelovega Davida in Donatellove Judite s Holofernom je postavil kip Hadesa in Perzefone in tako med alegorični figuri nekoč mogočnih Firenc postavil božanstvi podzemlja.

Koonsov kip so na trg, po katerem so v svojo Palazzo Vecchio nekoč stopali Medičejci, odkrili v petek. Župan Dario Nardella je kiparju ob tej priložnosti izročil ključe in dejal, da so renesančni umetniki mesto zavzeli kot vihar, vendar pa ga spreminjajo in bogatijo tudi sodobniki, je dejal. "Če nam uspe v mimoidočih zanetiti iskrico radovednosti, potem smo naredili nekaj dobrega za naše mesto."

Z umetnim bliščem nad tabuje
Koons, ki skuša s svojim delom naslavljati najširše občinstvo in se zato zavestno izogiba ustvarjanju avre nedostopnosti, črpa iz dosežkov vidnejših gibanj 20. stoletja, predvsem pop-arta, dadaizma in nadrealizma. Podobno kot pop-art si podobe in figure izposoja iz popularne kulture, v svojih delih pa združuje na pogled izključujoče koncepte. Z uporabo industrijskih materialov obdaja svoja dela v lažni blišč. Njegove plastične in balonaste skulpture se posmehujejo tabujem in pravilom, ki rišejo kalup naši vlogi v družbi. Koons vidi umetnost kot silo, ki lahko pripelje do sprememb v družbi. Koons sodi med trenutno najbolj iskane še živeče umetnike. Leta 2013 so na dražbi hiše Christie's v New Yorku njegovega balonastega psa v oranžni barvi Balloon Dog (Orange) prodali za 58,4 milijona dolarjev.

Postavitev skultpure sodi v sklop razstave z naslovom Jeff Koons v Firencah, ki raziskuje odnos med opevano renesančno lepoto in sodobnim umetniškim izražanjem. Če vas bo v naslednjih mesecih zaneslo v Firence, lahko Koonsove kipe pred Palazzo Vecchio in v njej ujamete do 28. decembra.