Uroš Weinberger:
Uroš Weinberger: "Esso", 2013, olje na platnu, 105,5 x 156 cm. Foto:
Uroš Weinberger: Evolution Model, 2012, olje na platnu, 119,5 x 152 cm
Uroš Weinberger: Generation Z, 2012, olje na platnu, 190,5 x 150 cm.

Uroš Weinberger, samostojni kulturni ustvarjalec, ki je podiplomski študij slikarstva zaključil 2005 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, se z razstavo svojih del predstavlja v galeriji za sodobno umetnost K12 v Bregenzu v Avstriji.
Slikar v svojih delih vseskozi obravnava aktualne družbene probleme, predvsem način, kako so predstavljeni v medijih. Agresivnost množičnih medijev le zapolnjuje praznino povprečnega vsakdana in s svojo nasičenostjo informacij povzroča zmedenost, pasivnost in vodljivost posameznikov.
Bombardiranje medijskih informacij vodi k omrtvičenju
Kot so zapisali ob razstavi, ki bo na ogled do konca meseca, nas medijske podobe vsakodnevno "bombardirajo" z informacijami iz različnih virov, obvladajo statistično analizo vedenja informacijskih potrošnikov, uspešni so v usmerjanju pozornosti potrošnika, obvladajo trike v režiranju privlačnosti dogodkov, v dramatični odstranitvi in podhranjenosti udeležbe v socialnem kot osebnem trpljenju. Raznolikost palete informacij se povečuje, medijski potrošnik pa v množici izgubi empatijo. Posledice so med drugim še omrtvičenje, pomanjkanje poguma, moči in brezciljnost.
Razmišljanja na teh izhodiščih Weinberger pretvori v izrazna umetniška dela. Njegov vizualni jezik je slikovita zanka, ki jo spremljajo asociativni komentarji in kritična osvetljenost.

Od ogorčenosti do ironije in satire
To se izkazuje v sinhronosti informacij in kritik ter v sočasnosti informatorja in informiranih, čeprav ni vedno jasno, kaj je informacija in kaj kritika. V svoja dela vnaša zavedanje, da je medijski svet skoraj brezbrižen do informacij, mnenj in kritik, a mu pripada strategija predlagane pristojnosti in pretvarjanja začudenja in senzacionalnosti.
Z vzorčenjem podob lahko nadzoruje načine kritike medijskega sveta. Njegov spekter je širok in ga ponuja tako v obliki neposredne, nefiltrirane ogorčenosti uspešnosti na kritične oblike kot tudi ključne oblike ironije in satire, so še zapisali v galeriji.
Uroš Weinberger (1975) je diplomski je študij slikarstva končal leta 2003, dve leti pozneje tudi podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji, 2009 pa na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu. Živi in ustvarja kot samostojni kulturni ustvarjalec v Ljubljani, na glasbenem področju pa je poznan tudi kot kitarist v skupini Moveknowledgement.
Svoje delo je predstavil na več samostojnih razstavah, lani z razstavo Deplasiran svet, Displaced World v Galeriji Božidarja Jakca, predtem tudi v beneški Galeriji A+A, Equrni, Mestni galeriji Piran in v Cankarjevem domu ter na več skupinskih razstavah.