Miami se skuša v zadnjih letih otresti svojega slovesa
Miami se skuša v zadnjih letih otresti svojega slovesa "metropole zabav na plaži" in si ustvariti kulturnejšega, sofisticiranega. Foto: Reuters
V mesto se je letos samo zaradi sejma menda zgrnilo 70 tisoč ljubiteljev umetnosti (in prestiža). Foto: Reuters
Številne sodelujoče galerije že poročajo, da je bil letošnji sejem zanje najbolj finančno donosen do zdaj. Foto: Reuters

Vsakoletni sejem, ki je vrata odprl v četrtek, je eden iz serije treh tovrstnih prireditev, ki pod podobnim naslovom potekajo še v Švici in Hongkongu. V zadnjih letih je prav miamijski sejem doživel eksplozijo: vzklilo je še kak ducat lokalnih "satelitskih" sejmov, ki sloves Miamija kot prestolnice za zabave v bikinijih počasi potiskajo v smer kulturne izbranosti in sofisticiranosti.

V okviru sejma je tridnevno konferenco denimo organiziral tudi New York Times, ki je za govornike uspel dobiti Diane von Furstenberg, pa še direktorja imperijev Audemars Piguet in Neiman Marcus Group. Vstopnice za razprodano prireditev v hotelu Mandarin Oriental so stale po 4.250 dolarjev.

Organizatorji sejma, ki so se včasih otepali petičnežev iz neumetniških krogov, ki so prihajali na razstave, so zdaj malce spremenili stališče. "Vsak resen pripadnik ustvarjalnega razreda, ki je v tem času v mestu, pride na naš sejem. Veliko prošenj dobivamo tudi od direktorjev in vodij trženja, ki jih ni bilo še nikoli k nam," je povedal direktor sejma Marc Spiegler.

Letos na Art Baslu Miami sodeluje več kot tisoč galerij in razstavljavcev z vsega sveta, pa tudi oblikovalci, arhitekti in ulični umetniki. Med njimi je pomešanih več zvezdnikov, ki v prostem času zbirajo umetnine, denimo Leonardo DiCaprio, Sean "P. Diddy" Combs in poslovni magnat Elon Musk.

Sejemski teden je živahen čas tudi za cvetočo miamijsko nepremičninsko sceno; gradbena podjetja čakajo na dovoljenja za kar 300 stanovanjskih stolpnic, ki bodo posejane po južni obali Floride. V številnih primerih gre za vpadljive projekte slavnih arhitektov, kot je denimo Pritzkerjeva nagrajenka Zaha Hadid.

Seveda pa Miami v teh dneh ni samo zbirališče bogatih petičnežev, pač pa tudi magnet za urbano kulturo. Nekoč razpadajočo četrt Wynwood je preplavila množica uličnih umetnikov, ki, povabljeni ali ne, stene prekrivajo z dih jemajočimi freskami. Tisti bolj znani - denimo Shepard Fairey, ki ga poznamo po slavnem rdeče-modro-belem portretu Baracka Obame - delajo brezplačno, a jim sponzorji priskrbijo barvo, primerno steno in četico pomočnikov.

Na sejmu se je že tudi zgodil prvi incident: v noči s četrtka na petek je nekdo s stene v enem izmed razstavnih prostorov ukradel srebrn krožnik, delo Pabla Picassa. Umetnina z naslovom Visage aux mans (Obraz z rokami) je del serije dvajsetih Picassovih krožnikov, njegova vrednost pa je ocenjena na 85 tisoč dolarjev.