82-letna umetnica je še vedno zelo aktivna. Foto: EPA
82-letna umetnica je še vedno zelo aktivna. Foto: EPA
false
Razstava bo na ogled do 7. septembra. Foto: EPA

Če vas do 7. septembra pot zanese v New York, ne zamudite razstave Yoko Ono: One Woman Show, 1960-1971, ki predstavlja njene skice, performanse, filme in zvočne posnetke. Na Japonskem rojena umetnica je sicer neuradno v omenjenem muzeju debitirala že leta 1971, in sicer s projektom Museum of Modern (F)art: obiskovalci so bili ob prihodu v muzej zelo presenečeni, saj jih je pričakala sama praznina oziroma napis, da naj poiščejo muhe, ki jih je umetnica spustila v prostor.

Dobrih 40 let pozneje je zgodba drugačna: na ogled je okoli 125 del z njenim podpisom, ki so nastala v 11 letih, ko je umetnica, sicer žena kultnega Beatla Johna Lennona, živela med New Yorkom, Tokiem in Londonom in igrala pionirsko vlogo v razvoju konceptualne umetnosti, eksperimentalnega filma in performansov. Kot piše na spletni strani muzeja, so njena zgodnja dela pogosta povezan z ukazi, pisnimi ali ustnimi, ki jih naslavlja na gledalce, ki so dejansko soustvarjali njena dela. Painting to Be Stepped On (1960/61) je, recimo, vabila gledalce, da stopijo na na tleh postavljeno platno in tako dodajo delu svoj pečat. Na ta način je Yoko Ono raziskovala mejo med umetnostjo in vsakdanjim življenjem.

Na razstavi so na ogled tudi njeni peformansi in filmi, med kateri sta tudi Cut Piece (1964) in Film No. 4 (1966/67). V prvem je raziskovala meje spolov, kultur in družbenih razredov: medtem ko je tiho sedela na odru, so gledalci rezali koščke njenih oblačil. Ob koncu 60. let prejšnjega stoletja se je posvetila predvsem kampanjam za spodbujanje miru, pri katerih je sodeloval tudi Lennon.

To bo prva razstava v MoMA, posvečena izključno ustvarjanju 82-letne ustvarjalke, ki kljub zrelim letom ne uživa v pokoju, ampak ves čas potuje po svetu in predstavlja svoja dela. Pred dvema letoma so obsežno razstavo njenih del pripravili v frankfurtskem razstavišču Kunsthalle, lani pa v muzeju Guggenheim v Bilbau.

Lennonova vdova še vedno ustvarja
Yoko Ono se je rodila leta 1933 v družini japonskega bančnika, odraščala je v Tokiu, njena družina pa je v strahu pred vojno zbežala v ZDA. Pred poroko z Lennonom leta 1969 (spoznala sta se tri leta prej, par pa postala 1968) je bila poročena dvakrat, z japonskim skladateljem Tošijem Ičijanagijem in ameriškim džezovskim glasbenikom Anthonyjem Coxom.