James Nachtwey - Japonska, leto dni po uničujočem cunamiju. Foto: James Nachtwey
James Nachtwey - Japonska, leto dni po uničujočem cunamiju. Foto: James Nachtwey
Ameriško nacionalno združenje fotoreporterjev je Nachtweyju večkrat podelilo nagrado za najboljšega fotoreporterja leta, sam pa ostaja skromen in zvest svojemu poslanstvu očividca. Foto: AP

Novi termin predavanja je tako v ponedeljek ob 17. uri.

Kot so sporočili organizatorji, že kupljene vstopnice veljajo, za njihove imetnike pa so rezervirane prve tri vrste Linhartove dvorane. Komur novi datum ne ustreza, lahko karte vrne v Informacijskem središču CD-ja.

Živa legenda
67-letni Nachtwey velja za enega najuglednejših vojnih fotografov, ki je bil za svoje delo večkrat nagrajen. V newyorškem Syracusu rojeni Nachtwey je svojo fotografsko pot začel leta 1976 kot časopisni fotograf za Albuquerque Journal, se leta 1980 preselil v New York in začel delati kot svobodni fotograf. Leto dni pozneje je Nachtwey dobil svojo prvo nalogo v tujini, ko je na Severnem Irskem pokrival tamkajšnje nemire.

Od tedaj je spremljal vse večje spopade zadnjih dveh desetletij, od Balkana in Bližnjega vzhoda do Afrike in Azije. Pri tem je dvakrat za las ušel smrti - leta 2003 je bil ranjen v Bagdadu, ko je njegov konvoj zadela granata, lani februarja pa je bil zadet v nogo, ko je fotografiral politične proteste na Tajskem.

Nachtwey je človek, ki se je vedno znova podal na prvo bojno črto z željo, da bi njegove fotografije spregovorile v imenu žrtev in njihove bolečine. Njegovo poslanstvo je "napovedati vojno vojni", zato se sam opredeljuje za "protivojnega" fotografa.

Nachtwey je v svojem pristopu k delu vedno brezkompromisen, spoštljiv in zavzet za nedvoumen in nepopačen prikaz resničnosti. Ne izvaja samocenzure in je vedno ter kjer koli kritičen do politike.

Ob predavanju še razstavi
Hkrati z Nachtweyjevim predavanjem o delu, ki ga pripravljajo v okviru festivala Slovenia Press Photo, bosta na ogled tudi dve razstavi njegovih del - ena v Cankarjevem domu in druga v Galeriji Kresija.

Odprtje razstave v Cankarjevem domu z naslovom Witness bo potekalo 8. junija ob 20.00, njegov desetmetrski kolaž fotografij, imenovan The Sacrifice, pa bo na ogled od 10. do 21. junija v Galeriji Kresija.