Slika odrešenika je bila več let izgubljena, pozneje pa so prevladala ugibanja, da gre za kopijo izvirnika. Šele pred šestimi leti so potrdili njeno pristnost, mnogi jo označujejo za največje odkritje 21. stoletja. Foto: Reuters
Slika odrešenika je bila več let izgubljena, pozneje pa so prevladala ugibanja, da gre za kopijo izvirnika. Šele pred šestimi leti so potrdili njeno pristnost, mnogi jo označujejo za največje odkritje 21. stoletja. Foto: Reuters
Louvre Abu Dabi
Muzej Louvre Abu Dabi, ki ga s treh strani obdaja voda, je naznanil, da bo Da Vincijeva slika Odrešenik sveta od 18. septembra na ogled pri njih. Foto: Reuters

Slika je bila na dražbi v New Yorku novembra lani prodana za 450 milijonov dolarjev in velja za najdražje umetniško delo, kadar koli prodano na dražbi.

Umetnino je dražila dražbena hiša Christie's v New Yorku in več kot podvojila staro ceno za katero koli na dražbi prodano umetniško delo.

"Naše darilo svetu"
"Da Vincijeva mojstrovina, ki je bila sprva izgubljena in nato dolgo hranjena v zasebni lasti, je sedaj naše darilo svetu,"
je dejal Mohamed Halifa Al Mubarak, vodja oddelka za kulturo in turizem v Abu Dabiju.

Najdražjo sliko na svetu naj bi po prvih informacijah po nakupu pridobile lokalne oblasti, decembra pa je New York Times razkril, da za nakupom stoji član savdske kraljeve družine, princ Badr bin Abdulah. Nato pa je časnik Wall Street Journal poročal, da je omenjeni nakup opravil v imenu savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ki pa tega ni nikoli potrdil.

Nebeška upodobitev Jezusa Kristusa je nastala okoli 1500
Leonardo da Vinci je umrl leta 1519, do danes se je ohranilo manj kot dvajset njegovih del. Restavrirani portret, nebeška upodobitev Jezusa Kristusa, ki je nastala okoli leta 1500, je ena od manj kot 20 slik tega renesančnega umetnika, za katere je znano, da še obstajajo. Sicer pa so bile vseznalčeve umetnine zelo iskane tudi še, ko je bil živ.

Slika odrešenika je bila več let izgubljena, pozneje pa so prevladala ugibanja, da gre za kopijo izvirnika. Šele pred šestimi leti so potrdili njeno pristnost, mnogi jo označujejo za največje odkritje 21. stoletja.

Prvotno ustvarjena za francosko kraljevo družino
Oljna slika velikosti 65 x 45 centimetrov naj bi nekoč pripadala angleškemu kralju Karlu I., potem ko naj bi bila prvotno ustvarjena za francosko kraljevo družino. V Anglijo naj bi jo leta 1625 prinesla hčerka francoskega kralja Henrieta Marija, po poroki z angleškim monarhom.

Leta 1958 so pooblaščenci za Cookovo zbirko sliko Salvator mundi na dražbi v Londonu prodali za borih 45 funtov, saj so jo pripisovali italijanskemu renesančnemu slikarju Boltraffiu, enemu najboljših da Vincijevih učencev.

Znova se je pojavila leta 2005
Za več let se je nato za njo izgubila sled, nakar se je znova pojavila leta 2005 in pritegnila veliko zanimanja kot "izgubljeni Leonardo". Pred novembrsko dražbo je bila v lasti ruskega zbiralca in milijarderja Dmitrija Ribolovljeva.