Giorgio Morandi: Tihožitjem 1941. Foto: EPA
Giorgio Morandi: Tihožitjem 1941. Foto: EPA
Giorgio Morandi (1890-1964)
Razstava, ki jo odpirajo jutri, bo po štirih desetletjih prva Morandijeva retrospektiva v Rimu. Foto: EPA

Na razstavi, ki jo bodo v petek odprli v razstavišču Vittoriano, bo na ogled 150 najpomembnejših Morandijevih del, med temi značilna tihožitja z vsakdanjimi predmeti, krajine ter nekaj grafik in risb. Postavitev z naslovom Giorgio Morandi (1890-1964) je zasnovala direktorica Fundacije Longhi Maria Cristina Bandera, razstava pa je na neki način pregled njenega ukvarjanja z Morandijem in celotnega italijanskega slikarstva 20. stoletja. Po besedah kustosinje Marie Cristine Bandera, ki je v zadnjih letih sodelovala pri pripravi več razstav, posvečenih umetniku, priča tokratna postavitev predvsem o nenehnem razvoju v Morandijevem ustvarjanju.
Giorgio Morandi je sicer sam sebe prej videl v vlogi profesorja kot umetnika. Ves čas pa je bil tesno povezan z najvidnejšimi kritiki in umetnostnimi zgodovinarji svojega časa, kot so bili Cesare Brandi, Roberto Longhi, Carlo Ludovico Ragghianti in Lionello Venturi. Vsi ti so pozorno spremljali njegov umetniški razvoj in tudi zbirali njegova dela.
Od nagrajenih grafik do platen
Morandijeva platna so bila v Rimu nazadnje razstavljena leta 1973. Tokratna postavitev, ki bo na ogled do 21. junija, se odpre z risbami, akvareli in grafikami, za katere je bil v Bologni živeči umetnik večkrat nagrajen. Vendar so v središči razstave platna, ki so nastajala od leta 1910 do zgodnjih šestdesetih let minulega stoletja.