Angela Merkel ob sliki Der Flüchtling (slov. Begunec) Felixa Nussbauma. Foto: EPA
Angela Merkel ob sliki Der Flüchtling (slov. Begunec) Felixa Nussbauma. Foto: EPA

Razstava Umetnost iz holokavsta - 100 del iz zbirke Jad Vašem predstavlja vrhunec dogodkov, s katerimi zaznamujejo 50. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Nemčijo in Izraelom.

Poleg večinoma neznanih imen so na ogled tudi dela znanih umetnikov, kot sta Felix Nussbaum (1904-1944) ali Ludwig Meidner (1884-1966). Postavitev razvršča dela glede na tematiko in tako prinaša sklope od portreta prek takratnih vsakdanjih krutosti v taboriščih do ustvarjanja temu nasprotne idilično zamišljene realnosti. Razstavljena dela dopolnjujejo življenjepisi umetnikov, ki so neločljivo povezani z njihovimi stvaritvami.

Brezkompromisno dejanje upora
Kurator razstave v Nemškem zgodovinskem muzeju Eliad Moreh-Rosenberg je dela, ki so nastala v tem obdobju zgodovine, označil za "brezkompromisno dejanja upora". Stvaritve so nastale na skrivaj, in sicer v koncentracijskih in delovnih taboriščih ter getih. Od 50 umetnikov, katerih dela so na ogled, so jih nacisti ubili 24.

Razstava Umetnost iz holokavsta - 100 del iz zbirke Jad Vašema v Nemškem zgodovinskem muzeju v Berlinu je za javnost odprta od danes, na ogled pa bo do 3. aprila.