Razstava Infinite Obsession (Neskončna obsesija) je trenutno na ogled v čilski prestolnici Santiago. Foto: EPA
Razstava Infinite Obsession (Neskončna obsesija) je trenutno na ogled v čilski prestolnici Santiago. Foto: EPA
Yayoi Kusama
Yayoi Kusama velja za eno vodilnih osebnosti pop arta. Foto: EPA

i 86. letu dobila naslov najpriljubljenejše umetnice leta 2014, saj so njena dela lani pritegnila kar dva milijona obiskovalcev.

Njena retrospektiva z naslovom Infinite Obsession (Neskončna obsesija) je lani med popotovanjem po Južni in Srednji Ameriki pritegnila več kot dva milijona obiskovalcev (samo v Sao Paulu več kot pol milijona!), med podaljšanjem razstave v Muzeju Tamayo v mehiški prestolnici januarja letos so nekateri celo kampirali pred vrati razstavišča.

Najbolj priljubljena umetnica na svetu ta hip, ki že od leta 1977, ko je odšla z newyorške umetniške scene, prostovoljno živi v ustanovi za duševno bolne v Tokiu, je najbolj prepoznavna po svojih pikah, s katerimi je eno od kolekcij za Louis Vuitton v času svoje tamkajšnje vladavine okrasil Marc Jacbos. Trenutno je njena druga retrospektiva poleg Santiaga de Chile, kjer gostuje tista, ki ji je prinesla naslov najbolj iskane umetnice, na ogled v Tajvanu, pozneje pa bo potovala v New Delhi.

Poleg tega, da Kusama velja za eno vodilnih osebnosti pop arta - da je vplivala nanj, je nekoč razkril celo veliki Andy Warhol - in umetniške avantgarde, katere delo obsega tudi performanse s seksualnim nabojem in 18 romanov, je Kusama še "glasnica globalizacije sodobne umetnosti", kot so zapisali pri Art Newspaper.