Ameriški državni sekretar Mike Pompeo na nedavnem srečanju s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Foto: EPA
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo na nedavnem srečanju s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Foto: EPA
Med letoma 1912 in 1938 je bila slika last Alice in Paula Leffmanna, ki sta izvorno prihajala iz Kölna, od petdesetih let 20. stoletja pa je v lasti newyorškega Metropolitanskega umetniškega muzeja.
Direktor Metropolitanskega muzeja Daniel Weiss je javno naznanil, da so v muzeju dobili 20.000 dolarjev od savdske kraljeve družine, ki naj bi ga porabili za seminar o kuriranju bližnjevzhodne umetnosti. Foto: EPA

Instituciji bosta nadaljevali pripravo programov iz arabske iniciative za umetnost in izobraževanje. Ta je del celoletnega kulturnoizmenjalnega programa, katerega del so razstave, pogovori z umetniki, izobraževalni programi v muzejih in drugih ustanovah po mestu New York. A ob tem omenjena muzeja ne bosta sprejela finančne podpore od skupin, povezanih s savdsko vlado, poroča Times.

Raje bodo samofinancirali
Direktor Metropolitanskega muzeja Daniel Weiss je javno naznanil, da so v muzeju dobili 20.000 dolarjev od savdske kraljeve družine, ki naj bi ga porabili za seminar o kuriranju bližnjevzhodne umetnosti, a so se po premisleku v povezavi odločili, da bodo ta seminar raje samofinancirali.

Podobno so javili tudi iz Brooklynskega muzeja, kjer "ob nedavnih dogodkih in v harmoniji s skrbmi mednarodne skupnosti" več ne sprejemajo zunanjega financiranja za razstavo o sirskih beguncih.

Odziv tudi na Univerzi Columbia
Odmik od sodelovanj s Savdsko Arabijo odzvanja tudi drugod. Predstavnik z Univerze Columbia je za publikacijo Gothamist povedal, da so na univerzi odpovedali gostovanje savdskega umetnika Ahmeda Materja, ki naj bi imel v ponedeljek pri njih predavanje. Dogodek so preklicali, čeprav zanj niso dobili nikakršne denarne podpore od Savdske Arabije. "Poiskali bomo drug, ugodnejši termin v bližnji prihodnosti za ta dogodek," je še pojasnil predstavnik.

Umor novinarja na konzulatu
Odločitve muzejev so odziv na nedavne dogodke na savdskem konzulatu v Carigradu, kjer so savdskega novinarja Džamala Hašokdžija mučili in obglavili. Vlada Savdske Arabije je v torek napovedala, da bodo na odgovornost poklicali vse, ki stojijo za umorom novinarja Džamala Hašokdžija, "ne glede na to, kdo to je".