Razstava v Kneževi palači se bo razlikovala od siceršnjega predstavljanja Warhola svetovni javnosti, ker bo ponudila intimnejšo perspektivo z rahlo etnološko-antropološkim pristopom. Foto: EPA
Razstava v Kneževi palači se bo razlikovala od siceršnjega predstavljanja Warhola svetovni javnosti, ker bo ponudila intimnejšo perspektivo z rahlo etnološko-antropološkim pristopom. Foto: EPA
Od 15. junija do 15. septembra bo na ogled 50 njegovih del, večinoma sitotiskov, risb, spominskih predmetov in filmov. Foto: EPA

Od 15. junija do 15. septembra bo na ogled 50 njegovih del, večinoma sitotiskov, risb, spominskih predmetov in filmov.

Kustosinja Nataša Bošnjaković iz kolektiva Rebel je na novinarski konferenci v Zadru napovedala, da se bo razstava razlikovala od siceršnjega predstavljanja Warhola svetovni javnosti, ker bo ponudila "intimnejšo perspektivo z rahlo etnološko-antropološkim pristopom in bo tako poleg občega vpogleda v Warholovo popumetnost omogočila tudi uvid v njegovo notranje, družinsko in celo versko življenje".

Muzej v rojstni vasi njegovih staršev
Muzej sodobne umetnosti Andy Warhol v kraju Medzilaborce na Slovaškem so ustanovili leta 1991 v rojstni vasi njegovih staršev, hrani pa 160 njegovih del, večinoma risb, sitotiskov, spominskih predmetov in dela njegovega brata Paula ter nečaka Jamesa Warhola.

Razstavo bo obogatil spremljevalni program, v katerem bodo izobraževalne delavnice za otroke in odrasle. Udeleženci se bodo na njih s pomočjo muzejskih pedagogov, učiteljev grafične šole v Zadru in drugih strokovnjakov lahko naučili osnov montaže promocijskega filma, oblikovanja, oglaševanja, grafike, obdelave fotografij in pismenosti na družbenih omrežjih.

Večeri v Studiu 54
Del spremljevalnega programa bodo tudi večeri v Studiu 54, na katerih bodo mladi igralci iz zadrskega Združenja za kulturo in umetnost Drama Plus v kostumih priljubljenih warholovskih likov izvedli koreografijo na glasbo Studia 54.

Najnovejši razstavni projekt v Zadru bo stal več kot milijon kun, organizatorji pa pričakujejo, da si bo Warholova dela ogledalo od 15.000 do 20.000 obiskovalcev.

Postavitev pripravljajo Narodni muzej v Zadru, kolektiv Rebel iz Rovinja, Muzej moderne umetnosti Andy Warhol iz slovaškega kraja Medzilaborce ter Fundacija Andy Warhol za vizualne umetnosti iz New Yorka.